tisdag 23 november 2010

Far och son?


Mannen på tavlan heter Waldemar. Efter framgångarna med skälmromanen Pettersson & Bendel, tog han sig efternamnet Hammenhög. Hans förfäder hade någon koppling till byn, medan Waldemar aldrig lär ha satt sin fot här. Romanen blev en stor framgång. Jag läste den för något år sedan och tycker att den håller än. Hasse Alfredsson gjorde filmen P&B baserad på boken. Allan Edwall  och Stellan Skarsgård spelade huvudrollerna.

Målningen är utförd av mångsysslaren Ewald Dahlskog, kanske mest känd för sina intarsiaarbeten.
Han har även gjort takmålningarna på Östra Station i Stockholm och väggmålningar i Stockholms stadshus.. Tavlan hittades av gamle möbelhandlare Jeppsson i samband med möblering av en lägenhet i Stockholm. Släktingarna till Waldemar, som ägde målningen, var inte djupt fästa vid den. Lennart Jeppsson övertygade dem om att de borde deponera den i Hammenhög, och nu hänger den på Gästis.

Mannen till vänster heter Peter Lundin från Simrishamn. Han är inte deponerad utan anställd. Han har ett bra handikapp i golf, men är i övrigt inte just känd för något. Möjligtvis kan man nämna hans utveckling av "bilfluff". Produkten framställes genom att låta Ahlgrens bilar lösas upp i grädde (utan kokning). Detta vispas och används t ex till tårtor. Peters minderårige son Elliot, har tagits som sanningsvittne om bilfluffens smaklighet. Gästis har för närvarande inga planer att använda den i sin matlagning. Möjligtvis kan den komma att ingå i beställningssortimentet.

Anledningen till presentationen är att otroligt många gäster, som sett Peter som servitör, och Waldemar, som tavla, insisterar på att Waldemar måste vara far till Peter. Frekvensen av dessa påstridiga påstående har blivit så hög att Peter nu bestämt sig för att börja släktforska.

1 kommentar:

  1. På tal om släktforskning:
    Waldemar Hammenhög hade en direkt koppling till orten Hammenhög, eftersom hans far var född där.
    Fadern hette Per Andersson och var född 25 maj 1876 på Hammenhög nr 9. När Per var tre år gammal flyttade hans familj till Simris.
    mvh Patrik Sassersson

    SvaraRadera