söndag 6 mars 2011

Bildhuggaren i Hammenhög


Den fenomenale träbildhuggaren, Carsten Nilsson, har blivit TV-kändis. I antikrundan den 3 februari hade man ett reportage från Carstens verkstad. Visst är det underbart att en ung man bestämmer sig för att bli bildhuggare, och lyckas. Jag vet att han har fått ta en hel del "smör- och bröd jobb" för att kunna försörja sig på sina stämjärn. Det är kanske inte drömmen att snida ben åt en sängfabrikant, men jag antar det förutom pengar på lönekontot gav en ökad yrkesskicklighet.

Jag fascineras av bruksföremål med litet flärd. På Österlen ser man ofta vackra dörrar, helt moderna, men i gammal stil.
Ofta pryds de av en stiliserad blomma. Jag vet inte om Carsten gör alla, men vår har han gjort och den tycker jag mycket om. ( Jag få väl be honom signera den nu.) Ni kan se ytterligare ett designreportage med Carsten den 16/3 igen i Go´kväll i SVT kl 18.15.

De gustavianska pepparkvarnarna är ljuvliga. Verket i dem är naturligtvis av toppkvalitet. Köper man en sådan pepparkvarn skaffar man en livskamrat.
Vi säljer kvarnen åt honom. Man kan också handla hos Carsten på Nilssons Gård men också på Herr Nilsson. Den senare är en annan Nilsson, nämligen NH Nilsson. Den gamla bilfirman vid torget har en butik som säljer produkter från konstnärer och hantverkare från trakten. Man säljer också Carstens mammas keramik. Vi har köpt våra nya stora äggaksfat av henne. De är svarta och gör sig väldigt bra i färg med den gyllenbruna äggakaka och de röda lingonen.

På vårt frukostbord har vi en ostbricka som Carsten gjort. Jag tror att jag ska höra med honom om vi kan sälja den åt honom. Det är en utmärkt liten present, som våra gäster kan köpa med sig hem till den som passat hunden.

På Österlens museum finns en del av Carstens verk. Hans "friare" produkter är hur spännande som helst. När han går loss med sina ljuskronor, ljusstakar, speglar så ser man hur konstnärligheten och hantverksskicklighet möts i ren skaparglädje. Flera figurer återkommer.

Vi fick, av Carsten, en av hans änglar som kanske är de mest typiska, och men ser dem både här och där.

På Gästis har vi traditionen att be en konstnär eller konsthantverkare att "designa" vårt julbord. Senast byggde Husbergs Arkitekter upp Hammenhög som pepparkaksby.

2008 dekorerade Carsten. Lägg särskilt märke till hans grishuvud som ståtade i mitten av julbordet.

Jag tyckte att detta var så intressant och anmärkningsvärt att jag skrev ihop ett pressmeddelande och skickade till media:

En snidare kommer till Hammenhögs gästis

Sedan 1600-talet har Hammenhögs gästgivaregård skött sin uppgift att i fest och vardag förse vägfarande med god mat och en natts vila. Skillnaden idag är att man i oftare är målet för resan istället för en rastplats för resenärer. Då som nu följs årets växlingar inte minst i den mat som lagas. Vi har passerat sparrisen, klarat av råkan, frossat i äpplen, haft gastronomiska orgier i gås och har kommit till kronjuvelen – julbordet.
Hammenhögs julgris
Alla som satt sitt sin fot på Hammenhögs gästis vet att miljön är fantastisk och mycket genuin. Inte rustik, men äkta som ett stadshotell från 40-talet. Det är en grannlaga avvägning att julpynta för att skapa stämning utan att gå till överdrift. Sedan flera år har gästis samarbetat med lokala konstnärer och låtit dem ”designa” julbordet. Förra året var Hammenhögs egen glasblåsare Jonas Larsen julbordmästare. Tidigare har Eva Troedsson från Keramika Fantasia och smyckesformgivaren Celestine Soumah Stuermer låtit maten och deras verk ingå en skön förening på julbordet.
I år har turen kommit till träbildhuggaren Carsten Nilsson. Detta uråldriga hantverk har inte så många utövare idag. Carsten är en av de ledande i landet och producerar egna produkter, som speglar, vapensköldar och salt- och pepparkvarnar, men är också en ofta frekventera underleverantör till andra konstnärer. På så vis är han representerad i både slott och koja, ibland där man minst anar.
Staffan Sundström, gästgivare: Kan det bli bättre! En oerhört skicklig träbildhuggare som vuxit upp i byn och med en relation till gästis sedan blöjbyxåldern. Han har det skånska i blodet och skickligheten att omsätta det i sina verk. Med särskild spänning ser vi fram emot det grishuvud i naturlig storlek som kommer att trona högst upp på julbordet bland sillar, skinkor och syltor.
Carsten Nilsson: Det ska bli spännande att för en gångs skull utforma en sammanhängande miljö som har en alldeles bestämd funktion. Det blir för min del nästan som en samlingsutställning. Det är särskilt kul att få göra det på gästis som alltid varit en så viktig del av vår by.
Om någon vill lösa sina julklappsproblem så finns något att köpa eller beställa. Efterfrågan på Carsten Nilssons bildhugger så stort, att det sannolikt är 2010 års julklapp man beställer.
Inte fan var det någon tidning som tyckte detta var det minsta intressant, men det var innan Carsten blev TV-kändis.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte pepparkvarnen (hos dig!) för två år sen och den är verkligen bra förutom att den är väldigt snygg. Inte så billig men äntligen en som faktiskt funkar!

    SvaraRadera
  2. Vad tar en rörmockare eller elektriker i timmen?

    SvaraRadera