lördag 14 maj 2011

Turen går till Gladsax.

Min nytrimmade vapendragare, Doris Airdale, är kungligt trött på att traska Hammenhögs gator fram och tillbaka. Opatriotiskt men hon är ju bara en hund. När jag skramlar med bilnycklarna blir det fart på flickan. Jag tycker att det är fult att luras, så utflykt får det bli. Ärligt talat är jag också i ett akut och stort behov av utflykt efter att suttit flera dagar och bokföringsmässigt reparerat skadorna av påskens kassahaveri. Dessutom har jag skändligen försummat bloggen.

Jordbruksbygden är betagande under rapsblommningen,men maskrosorna ligger inte efter i lyskraft. Det är litet svårare att hitta avsättning. Till nöds kan man tänka sig litet maskrospesto. Med den nya alkohollagen lär det vara tillåtet igen att göra maskrosvin. Vilket leder tankarna till en av de mest enfaldig insändardebatter jag tagit del av på YAs insändarsida. Det nya förslaget om att tillåta t ex vingårdar att sälja vin på plats har upprört nykterister. Framförallt skulle det leda till ökat ungdomsfylleri.
Jag ser framför mig hur ungdomarna i Hammenhög tar EPA-traktorn och kör till Köpingsbergs vingård och köper vin för en hundring flaskan. Den som tror på det kan inte vara nykter.

Framme i Gladsax, inte Gladsaxe för det ligger på Själland, parkerar vi vid kyrkan. Vid parkeringen finns en gräsplätt stor som en tennisbana. Där har man känt sig nödgad att sätta upp, inte en, utan två skyltar om att ridning inte är tillåten. Man undrar om det är på förekommen anledning. Jag tror att stenhögen i fonden är resterna av Gladsaxehus.

Vi traskar Gladsax byväg norrut. Det är inte så länge sedan de dryga hundratal, som bor i Gladsax, fick namn på sina gator. En heter enligt byns hemsida Anders Ands väg. Då är det litet bra att det inte är Gladsaxe, eftersom Anders And är motsvarigheten till Kalle Anka på danska.

Vem har sagt att nya hus behöver vara fula? Plötsligt kommer vi till en mindre klunga nyuppförda hus. Intressant arkitektur, förnämliga proportioner, perfekta materialval och snygga färger!

De fulaste husen är varken nya eller gamla. De byggdes företrädes på 60- och 70 talet. Fulländad fulhet uppnås med mexitegel på fasaden och fejktegel på taket.

Inne i villaområdet cyklar en liten flicka ikapp os. Hon hälsar artigt och frågar vad Doris heter och av vilken ras hon är. Flickan förundras över att vi är ända från Hammenhög och vill ha besked om vad jag fotograferar.

Gladsax har en lång och storslagen historia. Går man in på Riksantikvarieämbetes beskrivning av byn ser det svårt ut att ta sig fram för alla fornlämningar, problemet finns inte i "real life", annat än möjligtvis som att det begränsar möjligheten att färdas till häst på gräsplätten vid kyrkan.

Österlens museum har plockat ut Gladsax och några byar till ett pilotprojekt "Forntid i Österlens byar". Riktigt spännande tycker jag som gillar sådant. Det enda jag är frågande för är en delmotivering av valet Gladsax; de har en fin hemsida. Jag skulle vilja påstå att de har en förfärlig hemsida! Den duktiga webbdesignern Munkawebb som har sitt säte i byn borde förbarma sig över den.

Den finns en liten rest av den medeltida borgen Gladsaxehus. Detta leder till Ide Pedersdatter Falk. Rik som ett troll gav hon stora donationer till kyrkan och behövande. Hennes filantropiska verksamhet verkar haft en feministisk profil. Hon hade också  utmärkta kontakter, bl a var hon polare med drottning Margareta. När Ide, som blivit änka och barnen hade dött ifrån henne, bestämde hon i sitt testamente att hennes sätesgård skulle bli ett nunnekloster. Redan på den tiden kunde politiker svika, och trots att hon varit vännina med drottning Margareta blev det inget av med nunnekloster i Gladsax.

En nutida feminist som bor i Gladsax är Gudrun Schyman. Hon gör ett fantasitskt renhållningsarbete i kommunpolitiken, och, inte minst, fungerar hon som mentor och inspiratör för många  yngre kvinnor nyengagerade  i politiken. F!, en stor folklig vrede och sociala media hade stor betydelse för att, åtminstone tillfälligt, rädda byskolorna och gymnasiet kvar i Simrishamn.

I den förra byskolereduktionen 2003 tömdes genom politiska beslut den praktfulla skolbyggnaden från 1928.
Märkligt att dessa frågor alltid tycks komma året efter ett val. Spekulerar man i att väljarnas minne räcker högst tre år?

Som sig bör, högt belägen, mitt i byn, en praktfull kyrka. Ursprung från 1100-talet med successiva förändringar.Kalkmålningar från mitten av 1400-talet, som tillskrivits Nils Håkansson.

Ett collage av gravstenar visar, tydligare än något annat, vad som var huvudnäringen i bygden. Undrar vad det kommer att stå på stenar i framtiden; webbdesigner, freelansskribent, kulturarbetare, personlig assistent...



Strax söder om kyrkan ligger den praktfulla  Karossgården. I en gammal karosserifabrik är det idag ett fyndställe, någonstans i gränstrakterna mellan antikaffär och loppis. Om du hittar något är bara en fråga om tid och fokus.

Själv har jag bland annat ett fyndat en motbok, från tiden då alkoholen var ransonerad och krogarna hade mattvång och fick servera två vita och en brun, dvs två snapsar och en avec.

Vi traskar vidare och ser en skylt, som pekar mot idrotssplats och Medborgarhus. Strax, och litet otippat, dyker en välskött och spännande lekplats upp. Midsommarstången står kvar!



På byns hemsida läser jag att det finns en Lekplatsförening. Till det facila priset av 50 kronor kan man bli medlem. Om du är inbiten föreningsmänniska, varför inte gå med i Gladsax Lekplatsförening.

Själv kandiderar jag idag på årsmötet i Vallby Konsertföring till posten som revisor.


Tänk om vi alla skulle gå med i en liten förening som verkligen driver verksamhet. Vad skulle hända då i vårt samhälle?


Idrottsplatsen i Gladsax ligger i nuvarande skick en bra bit under gärdsgårdsserien. Den enda möjliga användningen just nu - kreatur i lösdrift.
Det är ett stort behov av att bilda Gladsax Idrottsplatsförening. 

Mitt i byn ligger en gammal gård. Några

köpte den och projekterade ett hyfsat omfattande seniorboende med mycket gemensamhetslokaler. Arkitekt Lillemor Husberg, som är nationell auktoritet på boende för äldre, var inblandad i att ta fram en plan. Projektet blev väl mottaget i byn. 


Det hela stoppades av kommunen. Så kan det gå! Stor skandal tycker jag.
Nu lär det finnas öppningar för en ny omgång, hoppas att det går vägen denna gång.

Gladsax känns välkomnande inbott. Gamla trädgårdar med uppvuxen buxbom och andra parkambitioner har tillåtits förvildas en aning. 



Det känns äkta att folk också har annat att göra än att ansa sin trädgård. Litet trädgårdsförslumning piggar alltid uppe, inte minst med tanke på vad vi själva hinner med och orkar på Gästis.

I princip ligger hela byn längs med den gamla landsvägen. Husen är lagom välskötta och mycket pittoreska.



Ännu vackrare blir det när stockrosorna skjuter upp ur ingenting mellan gatstenarna och rosorna blommar.












1 kommentar:

  1. Ännu en bra "Turen går till", en av din bästa.

    Men "Österlens museum har plockat ut Gladsax och några byar till ett pilotprojekt". Ännu ett av dessa "Leta där det är ljust" projekt. När Österlens museum planerar att visa en "Vagn med dom som blev tvingade att flytta ut ur byn" så blir jag bara rädd.

    "Undrar vad det kommer att stå på stenar i framtiden; webbdesigner, freelansskribent, kulturarbetare, personlig assistent..."

    På Österlen: Shi-fun, Shabby-chic, Måla vitt, Öppna upp till nock, Mera vitt, Centret för energipsykologi, EFT, TAT, EmoTrance, Barbros Keramik, Peppinges galleri, Ännu mera vitt, knåda axlar, Måbra-tanterna, Kruk-tanterna... Är det här vad vi ska lämna till eftervärlden?

    Jaja, du vet ju hur jag är...

    SvaraRadera