lördag 21 april 2007

En husgud kom till Gästis

Påsken på Österlen är, vet alla som varit här då, större än julen. Horder av våryra människor från när och fjärran kommer för att botanisera i konstdjungeln eller bara för att möta våren. Detta är den naturliga startpunkten för oss i hotell- och restaurangnäringen. Januari, februari och mars präglas av ett nirvanalikt tillstånd. Kanske är det nödvändigt för återhämtning och underhåll - men påsken är lika välkommen varje år.

Bland alla våra gäster såg jag att Christer som driver Olof Viktors bageri och café. Christer är en stor vän till Gästis och älskar vår äggakaka. Denna gång hade han med sig en gäst. En reslig man som visade sig vara Jan Hedh, den legendariske bagare och författaren. Vi tillhör kretsen som köper hans böcker redan innan bokrean. De ligger som en ständig inspiration och kunskapskälla i köket.

I köket råkar det falla sig så att Jonas står och lagar chokladpraliner med limefyllning, som ingår i en citrusdessert som han nyligen lanserat. Vi har hört en hel del grymtande och hårda ord över chokladhanteringens nyckfullhet.

Det var inte långt från att Jonas doppade hakan i chokladsmeten när mästaren stiger in köket för att bistå och lämna litet goda råd. Jan är alltid redo, med kockrocken under kavajen, att bistå en yngre kollega som är intresserad och vill lära sig mer.