ett borstat furugolv. Borstat innebär att de mjuka delarna i slitytan bostats bor så golvet får litet struktur och blir därmed mer levande. Visserligen är det mjukt, men vi skyr ju inte den patina som kommer av att golvet slits. Vi skaffade ett brunbetsat och oljat golv, vi vill inte ha Carl Larsson-känsla.
Vi blev chockade när 150 kvm brädor levererades. Först för att 150 kvm är mycket brädor, sedan när vi packade upp och vi såg att golvet var ljusgrått, nästa blått. Vi prövade mycket noga om det var möjligt att tänka om avseende färg. Men nej - det är inte möjligt. Vi skulle antagligen de närmaste tio åren gå och gräma oss över golvet. Så det vara bara att försöka få det utbytt. Gudskelov var det inte lagt. Det visade sig att leverantören ställde upp på det mot en viss merkostnad. Och en ny vänta på ca 14 dagar. På bilden syns hur golvet såg ut. Balkar som antagligen legat på plats sedan 1700-talet och jord emellan. Vi funderade mycket på att schakta bort jorden och tilläggsisolera. Jag la in mitt veto. Har det funkat sedan 1700-talet så vil jag inte experimentera med dagens lösningar. Jag tror att man ska ha respekt för huset som helhet och gamla tiders husbyggnadskonst.
På andra våningen där rummen ligger börjar man se framsteg. Kanske är kulmen passerad och nytt växer fram bland rivningsmassorna. Badrummen är nu snart klara och vi kan se att det gått att få in dem i alla rum utan att det blir särskilt trångt. I vissa fall har vi frilagt balkar so skapar en rymd även om det inte är ståhöjd på hela ytan.
Vi har också kunnat plocka fram de vackra små runda fönster som tidigare varit gömda i garderober och biutrymmen. I några badrum kan vi använda de gamla pottskåpen att ställa handfaten på. Stenhuggeriet i Ystad har hjälpt till att göra uttag i marmorskivorna.