lördag 15 november 2008

Gås på Hammenhögs gästis.

I den ruskiga men varma november lyser vi upp tillvaron med riktig skånsk gåsamiddag. Vi har haft stor efterfrågan så vi kör faktiskt gås under fyra helger. Jag har hört att det är svårt att få tag i svenska gäss, men vi beställde för länge sedan så vi har inte haft problem. Vi har lyckats utbilda många svartsoppsätare även om vi har hummersoppa för fegisar. Naturligtvis de klassiska tillbehören; hjärta, lever och krue (på svenska kräva)! Vi hade lite problem att förklara vad "kräva" var för en engelsman, vi enades om att det inte hette "demand". Med ett försök att beskriva kallade jag det "pre-stomach on birds". Detta ledde till att att det heter "craw" eller "crop". Hur som helst gillade han svartsoppa. Samtidigt som våra gäster smörjer kråset med gås kan de se ut över fälten och se vildgässen öva V-flygning i Selma Lagerlöfsk anda.
Till gåsen serveras sockerbrynt potatis, sviskon, äppelmos, hemgjord rödkål, gräddkokt brysselkål och naturligtvis den gudomliga såsen.
Den skånska äppelkakan är pricken över i. Den görs på kavring och äpplen. Vi bakar vår egen kavring som torkas och mals. Ett lager mald kavring, ett lager äppel och ett lager kavring på topp - och skuts in i ugnen. Till detta vaniljsås på riktig vanilj!
Detta är så god mat att det vore fel att servera den endast på Mårtens afton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar