lördag 13 december 2008

Renovering av Hammenhögs gästis

Så har vi bestämt oss att genomföra en genomgripande ansiktslyftning på vårt gästis. Vi kommer att måla extriören i aprikos och sätta upp en vit tapet inomhus. - Nej jag menar inte allvar. Vår ram för hela projektet är kunna bibehålla den unika atmosfären.

Vi kommer att byta golv i matsalarna. Det blir ett gråbrunbetsat borstat furugolv. Borstningen innär att det mjuka lagret är bortslipat så man får en struktur i ytan. Det ska bli skönt att få bort de gamla, och ärligt talade ganska äckliga, textilplattorna. Vi brottas också med att välja tyg för att klä om de bekväma karmstolarna.

Den största bygginsatsen blir att dra in dusch och toalett på rummen. Vi stod i ett läge då rören behövde bytas ut. Våra rum är så rymliga att vi kan bygga badrum utan att utrymmet blir klaustrofobiskt. Det börjar bli ett krav att höja standarden. Vi har bra beläggning på rummen, men vi vet inte hur många som väljer bort oss på grund av att vi inte har dusch och toalett. Det är däremot inte aktuellt med TV på rummen, även om det kostar en stjärna i klassificeringssystemet.

I samband med den invändiga ombyggnaden kommer vi att förbättra brandskyddet. Det känns mycket bra att ta ett samlat fackmannamässigt grepp om detta. Det ser ut som vi ska kunna ordna detta utan alltför våldsamma ingrepp i miljön.

Vi ska måla om fasaden. Det är svårt att välja färg. Sannolikt blir det en ljust grå färg med någon brytning. Innan jul kommer målaren och målar upp några färgprover på den västra gaveln. Vi imbillar oss att det är lättare att välja när vi ser alternativen på plats.

Det femte området för total make-over är utemiljön på framsidan. Den anarkistiska perkeringsplatsen med dåligt lagd asfalt ska göras i ordning. Vi kommer att sätta upp någon avgränsning mot vägen. Som det nu är kör mång rakt ut över trottoaren. Det går väl an om man kör SUV. En normal bil, eller ännu värre med sänkt chassi, rikerar att slå i underredet. Denna risk ökar ytterligare om de ätit en god middag. Vi kommer också att bygga ett redskapsskjul i husets förlängning. Vi vill få bort sopkärlen. På taket av skjulet tänker vi montera en solfångare. Vi gör ju av med massor av varmvatten även på sommaren. För något år sedan övergick vi till pelletseldning. Kompletterar vi med solfångare så har vi tagit miljöansvar.

Byggstart efter nyår och planen är att vi ska vara färdiga i mars. Det är tur att vi har en arkitekt i familjen. När det gäller utemiljön samarbetar vi med Emma Karp Lundström, som förutom att göra äppeltavlor, är en meriterad trädgårdsanläggare.

Bygglovet är på kommunen och hantverkare är städslade. Det känns spännande.

2 kommentarer:

  1. Hej på er.
    Det var ett himla gott julbord ni hade. Synd att man inte kan komma dit på en fredagsöl på så länge.
    Leif

    SvaraRadera
  2. Vi kan lösa jourfall bland stamgäster.
    /Staffan

    SvaraRadera