torsdag 16 februari 2012

Österlen förtjänar bättre.

Det är  ett privilegium att få bo på det vackra Österlen. Unik natur, nära till havet, odlingslandskap, närhet till storstad och Europa och en öppen och mänsklig livsstil - effektivt och produktivt utan stress. Detta i kombination med rimliga huspriser lockar en hel del unga barnfamiljer att bosätta sig på Österlen. Visionslösheten hos våra styrande politiker är ett problem. För oss andra är det uppenbart att det måste finnas en rimlig service i våra byar och i synnerhet skolor, för att det ska bli attraktivt/tänkbart för familjer att bo där. När politikerna bara ser kostnader som problem, och besparingar, som enda problemlösning befinner vi oss på ett sluttande plan. Lägg till detta att vi har befolkningsminskning, nu senast på hela 130 personer. I denna situation skulle man önska att politikerna stannade upp och tänkte efter. Besparingar och neddragningar kan vara en riktigt usel strategi. Att politikerna inte vill stå för för sin neddragningspolitik, utan delegerar till rektorerna med uppgift att maskera det som kvalitetsfråga gör inte strategin bättre.

Eftersom kronor och ören är de argument, som biter, vilket jag i och för sig har förståelse för ska jag genoföra litet sifferexercis. Låt oss utgå från befolkningsminskningen på 130 personer, dessvärre ingen engångsföreteelse även om nivån är högre än tidigare. Om de 130 inte ersätts, eller ersätts med delårsboende, som är skrivna någon annan stans, får vi ett bortfall av skatteintäkter på upp till 6,6 mkr/år. En befolkningsminskning på 20 personer innebär ca 1 miljon i minskade skatteintäkter för kommunen.

Som jag ser det är befolkningsminskningen huvudproblemet. Bortfallet av skatteintäkter är en konsekvens. Om man ser till de demografiska förhållandena i kommunen, är det utsiktslöst att räkna med ökade födelsetal eller minskad dödlighet. Det enda som är på kort sikt påverkbart är in- och utflyttning i kommunen.  Den som tror att nedläggning av byskolor är något som lockar "god skattekraft" till kommunen kan ansluta sig till den regerande majoriteten i kommunen, där finns era åsiktsfränder.

Om jag fattade rätt motionerade socialdemokraterna om att kommunen skulle verka för att få Ikea att etablera sig på Österlen. Jag undrar vad man tänkt locka Ikea med. För litet folk, usla förbindelser och ett boende för den unga och kvalificerade personalen i byar utan skolor.

Jag tror att det finns i huvudsak två "framtidsbranscher" för Österlen. Den ena är besöksnäringen. Den andra är att tillhandahålla kvalitativt boende. Besöksnäringen drivs av privata aktörer. Det kvalitativa boendet, som gör att folk stannar kvar och att man vill flytta hit, ställer stora krav på samhällsservice. Framför allt  är barnomsorg och skola avgörande för liv i byarna.

Politiker tänk nytt! Det går inte att spara bort problemet.

Jag har redan tyckt i frågan och det jag tyckte då, tycker jag fortfarande men mer!
http://osterlen.blogspot.com/2011/04/jag-forlater-er-aldrig.html

3 kommentarer:

 1. Så rätt så rätt.
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är ett privilegium att få bo på det vackra Österlen" Jo men naturligtvis Staffan. Det vi försöker göra! Med rimliga huspriser och utan stress. Som var hela vår vår idé, vi levde i Sthlm hela vårt liv och kom på att det var är inte värt det, varken kostnaderna eller stressen. Men hitta ett liv här, läs inkomster, är rätt svårt, hur många loppisar, Yogatanter, sorry, Yoagacenter, Krukmakerier och Trädgårdstanter det än finns här som anställer dom inte folk! Inga! Inte förrns det blir ett turistmål på allvar. Det här är ett, som det alltid var, ett avigt hörn av Sverige,och förr av Danmark. Visst, om 100 år så kommer vi förmodligen, förhoppningsvis, att höra till "Örestad, men till dess så tror jag det finns bara en "framtidsbransch" för Österlen och det är besöksnäringen. Det är det unika. Den andra kommer efter av sig själv. Tror inte att jag hör mig själv, men Österlen måste drivas av "privata aktörer" sen kommer kommunen efter och det kommer dom gärna ju att göra. För att tanken att dom skulle gå ut till medborgarna att fråga om en skattehöjning, dvs, "om vi höjer skatten med x-krona, så får ni det här" finns ju inte. Som sagt, när kostnader bara ses är ett problem och besparingar ses som den enda lösningen. Vad fan hände?

   Radera
  2. Glömde säga, det är också ett privilegium att besöka Österlen, eller snarare, det kommer att bli. Ta bara bort oss Stockholmare så kanske det blir det ett Skansen på riktigt:)

   Radera