söndag 2 december 2012

Jul igen!




Knappt har den präktiga gåsen lämnat menyn förrän det är dags för julmat. Gåsen var fantastiskt bra för vår del.  Genom åren har vi sett att intresset för traditionellt  julbord minskat. Det är väldigt mycket arbete med ett julbord där allt är hemlagat. Om man inte har mycket hög omsättning ökar risken för att kvalitén sjunker och att det ekonomiskt blir dåligt är säkert. Att erbjuda 25 sorters sill är för mig rena larvet. Vem orkar äta 25 sillbitar, dessutom menar jag nog att det kanske är fem sorters sill med olika tillbehör. Redan som liten fick jag lära mig att inte leka med maten.

Vi har valt att servera en julmiddag i år. Förrätten består av en sillbuffé; 4-5 sorter, hembakat bröd och ost. Till detta kan det sitta gott med en liten snaps. Vi har två hemkryddade att erbjuda. Numera är det lagligt även för krogar att krydda brännvin. Ett krav är att man anmäler till tillsynsmyndigheten, kommunen, och det har vi naturligtvis gjort. Våra sorter är "Kockens Julsup", som är en bitter, och, naturligtvis, "Husets Bäsk".

Varmrätten är rimmad långbakad grissida kryddad med sådant som förknippas med julen. Till den skulle jag nog dricka ett kraftigt rödvin, även om öl också passar utmärkt.

Desserten är ett juligt gottebord med glögg.

De bästa av råvaror och hantverksmässig tillagning! Rena budgetpriset; 320 kronor!

December är en svår månad.
Kylan tar ordentligt grepp om även södra Skåne. Det blir fortfarande allt mörkare. Därför får man glädja sig åt att man la julen strax efter vintersolståndet. Det legitimerar ljus, glitter, glamor och tindrande ögon. Börjar man med julpyntande innan första advent kan man dra på sig kritik för att vara alltför kommersiell. När adventskalendern kör igång, kan man släppa alla hämningar. Låt ljuset flöda och livet blir litet lättare.

Det är en hel del att stå i även om vi inte sätter upp ett fullt julbord i år.

Jonas har bokat in en kurs i dag. I pedagogiska sammanhang brukar näsor rynkas åt korvstoppning. Dessvärre är det just det dagens utbildning handlar om.

Samme Jonas har dessutom stoppa en korv till nästa helgs julskyltning i byn. Korvens vikt och längd ska gissas. Det får man göra med korvar men inte med damer. På korvar ska man ange bäst före-datum. Det ska man inte göra på damer.

Pyntas ska det! Vi är litet återhållsamma med tomtar och religiösa motiv. Det närmaste den heliga familjen vi kommer är mamma älg, pappa älg och en liten räv.

I år har vi inte öppet under julhelgen. Det går inte att jobba jämt och med alla barnbarn vi har känns det fel att inte fira familjejul. I år kommer Erik med familj ned. Då får vi se allt som hänt med lille Sigurd. Det går fort under första året.
Vi kommer att ha en nyårstillställning; Jukeboxbal. Först en klassisk nyårssupé.

Vi har släpat in vår kära Wurlitzer i restaurangen. Efter sup én utbryter dans till de gamla härliga låtarna från 60-70-tal.

De som så önskar kan övernatta i ett av våra rum - först till kvarnen.


Lagom till advent kom första snön. Blöt och tung men ändå vit.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar