fredag 18 januari 2013

Mästerkock Hammenhög.

En kreativ julklapp från vuxna barn till farsan; matlagningskurs för fyra personer vid tre tillfällen. Igår dök fyra mogna herrar upp för att ge sig i kast med grundläggande matlagning under ledning och övervakning av den nye gästgivaren Jonas Sundström.

Vi ska inte ta rubriken alltför bokstavligt. Ingen ska röstas ut, det förekommer ingen bedömning utom egen utvärdering då dagens vedermödor slukas av deltagarna.

De som möjligtvis får se upp är mamma Scan, familjen Dafgård, lokala "korvaludor" och brödförsäljningen på ICA i byn.
Som bekant är det kläderna som gör kocken. Nu höll hela projektet gå i stöpet, då våra kockar, in spe, hade stora svårigheter att förstå sig på "lösknappsystemet". Mamma gästgivare var dock på plats och kunde rädda fyra lovande karriärer.

"Ju fler kockar, desto sämre soppa", säger talesättet. Dessbättre skall ingen soppa lagas utan kalops, följt av crème Brûlé. Mannen till vänster, Jonas, har till uppgift att leda teamet förbi kollaps.

Matlagningen är manligt rustik, inga krusiduller åt gourmethållet. Tanken är att man ska  klara sig om man tillsammans med en spis strandar på en öde ö och Fredag tillfälligtvis är inbokad på annat.

Kockkläderna tycks ha ungefär samma egenskaper som grbrgr-kläder i det militära. Det tar i vart fall inte lång tid förrän glytterierna och häcklandet är igång.

Ordning - mina herrar! Skär köttet i bitar, ca 2*2 cm.

Får vi anta att aftonens kockar satt upp en kockkniv på önskelistan?

Det är många som tror att manlig matlagning definieras genom avsaknaden av grönsaker. Inget kan vara mer fel, kvällens rätt innehåller morötter, pepparkorn, lagerblad och lök. Dessutom serveras inlagda rödbetor till.

Det som utmärker manlig matlagning i allmänhet,, och husmanskost i synnerhet, är: Inga onödiga grönsaker!

Plötsligt slås en av våra kursdeltagare av tanken, att allt kommer att läggas och tillagas i en och samma gryta - bäst att hålla ett öga på vad de andra hittar på!

Desserten - minst sagt kreddig. Crème Brûlé och inte från någon jäkla påse. Lagat från grunden. Loggskrivaren var på plats och följde äggulesepareringen. Ett  värdigt alternativ till äggpickning i Simrishamn på påsken.

Avslutningsvis fem belåtna kockar. En riktigt god måltid och en trevlig stund med kamrater.

Två tillfällen återstår, sedan kanske de startar ett matlag, vem vet.

Och vem tar disken?
Nej min skäl först, efterrätt!

1 kommentar: