Trots omaket är det en väldig lättnad att vara på plats.
Alla sysslor är ett litet snäpp enklare, närvarokänslan är betydligt mer
påtaglig. Det känns bra.
Vad gör vi nu? Packar upp? Boar in oss? Nä, inte riktigt.
Vi har en tid gått och grunnat på nästa projekt. Vi har fått
en idé som har fått gro ett tag och nu när vi är installerade är det dags att
verkställa. Iden, projektet är Lilla
matsalen.
Lilla matsalen är vårt nya lunchkoncept, ja mer än så,
egentligen. Det är vår Bistro, bakficka, kvarterskrog, barförlängning och lite
till.
Vi har helt enkelt tömt rummet innanför baren, biblioteket
kallat och flyttat soffor och bokhyllor till annan plats. Vi renoverar igen.
För utomstående börjar det nog likna tvångsmässigt beteende, som att vi inte
lever ett fullödigt liv utan byggdamm i lungorna.
Lokalen innanför baren är Lilla matsalen. Matsalen är så
liten att den bara kommer att rymma ett bord. Det är i och för sig ett av de
största bord någon av oss sett. Ett stort, massivt ekbord med plats för
dussinet hungriga.
Vi kommer att öppna Lilla matsalen den 15 maj kl 11,30. Ett
tips kan vara att inte luta sig mot väggarna, för färgen kommer knappt ha
torkat. Vi kör. Här dansar inga halta löss.
Vi kommer att erbjuda en varmrätt åt husman-hållet, en
vegetarisk rätt och fika. Maten lagar vi på lokala råvaror. Inspirationen
hämtar vi från det skånska matarvet med en utblick mot omvärlden. Vi gräver där
vi står och lagar mat av det som växer och skördas för tillfället. Det är inte
svårare än så, men det är svårt nog.
Rummet som vi kallar Lilla matsalen har en spännande
historia. Det har under femtio- och sextiotalet fungerat som Casino med
roullettebord. Det har fungerat som utminuteringscentral, dvs. en tidig
föregångare till Systembolag (jag har hört att Hammenhögs Gästgivaregård ett år
under förra seklets inledning noterats för försäljning av 40.000 liter
brännvin. Låter som ljuv musik i en nytillträdd gästgivares öron) och i
perioden mellan dessa två aktiviteter, vilket framgår tydligt av
arkitektritningen från 1919 års ombyggnad, 2:a klassens restauration. Vilket
pampigt namn!
Det går inte att använda dock, då både maten och våra gäster kommer vara förstklassiga.
Det går inte att använda dock, då både maten och våra gäster kommer vara förstklassiga.
Välkomna den 15 maj klockan 11.30
Gästbloggare: Jonas Sundström
Trevligt Jonas!! Lycka till!! Svante och Ingrid
SvaraRadera