onsdag 8 maj 2013

Ny regim

Nu är vi äntligen på plats, Anna, jag och barnen förstås. Vi har flyttat in i krögarbostaden, gästgivarehuset, eller ”Villan” kort och gott. Vi har dock inte så mycket mer än just flyttat in. Kartongerna står ännu ouppackade. Möblerna hopfösta i ett hörn. Frukosten inleds numer alltid med en jakt på lämpligt ämbar att härbergera frukostflingorna.
Trots omaket är det en väldig lättnad att vara på plats. Alla sysslor är ett litet snäpp enklare, närvarokänslan är betydligt mer påtaglig. Det känns bra.
Vad gör vi nu? Packar upp? Boar in oss? Nä, inte riktigt.
Vi har en tid gått och grunnat på nästa projekt. Vi har fått en idé som har fått gro ett tag och nu när vi är installerade är det dags att verkställa. Iden, projektet är Lilla matsalen.
Lilla matsalen är vårt nya lunchkoncept, ja mer än så, egentligen. Det är vår Bistro, bakficka, kvarterskrog, barförlängning och lite till.
Vi har helt enkelt tömt rummet innanför baren, biblioteket kallat och flyttat soffor och bokhyllor till annan plats. Vi renoverar igen. För utomstående börjar det nog likna tvångsmässigt beteende, som att vi inte lever ett fullödigt liv utan byggdamm i lungorna.
Lokalen innanför baren är Lilla matsalen. Matsalen är så liten att den bara kommer att rymma ett bord. Det är i och för sig ett av de största bord någon av oss sett. Ett stort, massivt ekbord med plats för dussinet hungriga.
Vi kommer att öppna Lilla matsalen den 15 maj kl 11,30. Ett tips kan vara att inte luta sig mot väggarna, för färgen kommer knappt ha torkat. Vi kör. Här dansar inga halta löss.
Vi kommer att erbjuda en varmrätt åt husman-hållet, en vegetarisk rätt och fika. Maten lagar vi på lokala råvaror. Inspirationen hämtar vi från det skånska matarvet med en utblick mot omvärlden. Vi gräver där vi står och lagar mat av det som växer och skördas för tillfället. Det är inte svårare än så, men det är svårt nog.
Rummet som vi kallar Lilla matsalen har en spännande historia. Det har under femtio- och sextiotalet fungerat som Casino med roullettebord. Det har fungerat som utminuteringscentral, dvs. en tidig föregångare till Systembolag (jag har hört att Hammenhögs Gästgivaregård ett år under förra seklets inledning noterats för försäljning av 40.000 liter brännvin. Låter som ljuv musik i en nytillträdd gästgivares öron) och i perioden mellan dessa två aktiviteter, vilket framgår tydligt av arkitektritningen från 1919 års ombyggnad, 2:a klassens restauration. Vilket pampigt namn!
Det går inte att använda dock, då både maten och våra gäster kommer vara förstklassiga.
Välkomna den 15 maj klockan 11.30

Gästbloggare: Jonas Sundström

1 kommentar: