måndag 24 augusti 2009

Bartolomeinatten

För att sprida det kristna kärleksbudskapet mördades 1572 massor av franska protestanter (hugenotter) av katoliker, i Paris. Dådet är känt som Bartolimeinatten.

En mer fredlig syssla, den 24 augusti, då Bartolomeus har namnsdag är att skörda malörten (Artemisi absinthum). Det ska ske kl 24 då örten är som mest laddad med trolldom och magi. Den skyddar mot häxor och troll och är också verksam vid obesvarad kärlek. Den var en tung ingrediens i den absint som konstnärer i Paris drack sig galna på i vid förrförra sekelskiftet. Idag är det mest använt som bränvinskrydda i Österlens nationaldryck Bäsk. Jag har inga empiriska belägg för att ett rikligt intag av Bäsk skulle vara verksamt mot obesvarad kärlek, snarare tvärtom.

Varenda gubbe på Österlen sitter på sitt eget recept, som naturligtvis är det bästa, ja rentav det enda som ger drickbar Bäsk. Brännvinskryddning liksom grillning är de två husliga verksamheter som är förbehållet män.

Den fundamentalistiska skolan ska ha Bäsken bitter som en restskatt. Beskaste Bäsken vinner.

En smakmässigt intressantare variant är att laborera med beskan som en arom som möter litet sötma.

Vi har löst problemet genom att ha två sorter. Rälig Bäsk för grabbarna med hår på bröstet och Stockholmsbäsk för oss andra. Detta är ett bra drag eftersom en liten släng åt stockholmare värdesätts av killarna som gillar det beskaste.


Vårt recept på Stockholmsbäsk:

Efter skörd låter vi malörten torka, mycket blommor är en kvalitetshöjare.

Repa blad och blommor i ett kaffefilter (fyll filtret).

Sila renat brännvin genom filtret minst 4 gånger. (Använd gärna Brännvin Special som är något alkoholsvagare men ger en bättre arom.)

Vid sista silningen tillsätts ungefär bottenskyla av socker i flaskan.

En skvätt cognac, madeiravin eller sherry ger en något djupare färg åt Bäsken.

Färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar