torsdag 13 maj 2010

Matrundan

Kristi Himmelsfärd, traditionellt en varm och god dag. Så icke i år! En pyroman har gått loss på Hammenhög, en anlagd brand på Weibullsområdet och försök att sätta eld på kyrkan.

Matrundan pågår fortfarande. Nu på tredje året känns det som den tagit ett kraftigt steg framåt. Mycket folk. I lördags, inledningsdagen, hade vi ca 100 ätande mellan 12 och 15. Vi var tvungna att stänga ett slag eftersom allt, inklusive vi själva, var slut. Nu hände det sig, vilket faktiskt hänt en gång förut, att hårfrisörskans make med familj fick vända på trappan. Han måtte inse att vi är ett populärt ställe.

I mitt förra inlägg talade jag om närproducerat. Jag tappade en mycket aspekt. Möjligheten att göra snabba stödköp. Då gäller inte de 25 milen utan förutsättningen är "grannproducerat".

Eftersom huvuddelen av våra lunchgäster åt äggakaka, vilket vi annonserat i Matrundan, var ägganskaffning det mest påliggande.  Österlenägg har ett skjul på gården. Där man kan hämta ägg och skriva upp i en bok. (Nu ska inte Skatteverket ana en insatsmöjlighet. Det kommer sedermera en faktura.)

Vi tömde nästan kiosken, 14 fack. Men vi hade talat med dem på förhand, för att undvika en generell äggkris i grannskapet.

Lägg märke till den utomordentligt korrekt gardinen.

I övrigt är matrunderapporterna över lag positiva. Mycket folk och medlemmarna i Matrundan håller öppet. Det ska bli spännande att se utvärderingen i efterhand.

Nytt för året var ett symposium om terroir ( platsens själ -ger smaken). Huvudtalare var Claus Meyer, som är en av grundarna av Noma i Köpenhamn. Att Noma dessutom korats till världens bästa restaurang nyligen, minskade inte intresset. Kanske var det av större betydelse att alla medlemmar hade fått möjligheter att duka upp sina läckerheter som buffé. Alla matskribenter av betydelse var där, och häpnade över kvalitén. Jag tror att detta är den viktigaste enskilda insatsen som gjorts för att placera Österlen som en matregion i folks medvetande.

Extra roligt var det för oss, och i synnerhet för Jonas, att hans lammkorv blev nominerad av matskribenterna som best in show. Och då vet jag att korven endast är en del  i menyrätten: Lamm på tre sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar