måndag 6 juni 2011

Råkpremiär på Gästis.

På matrundans sista dag är det dags att se fram mot nästa evenemang. Matrundan har varit väldigt lyckad för vår del. Jag vet inte hur det varit generellt. I vart fall började det mäktigt förra torsdagen. Mathias Dahlgren besökte oss och höll en klok och inspirerande föreläsning. Lika spännande var den buffé som satts upp av alla duktiga restauranger och producenter i Matrundan.
Jonas ställde upp med en en jordärtskocksoppa med tupplevercrème och ett chip av kycklingskinn.
Även om jag kan mistänkas för bristande opartiskhet, måste jag säga; den var fantastisk.
Veckan har sedan varit otroligt bra. Dagtid mängder av äggakaka och glädjande nog har vi haft riktigt många som äteit vår "smaka på Österlen", en sexrätters avsmakningsmeny. I kväll stänger vi köket klockan 18, för att hinna pusta, och att de hårt arbetande kockarna och servitörerna ska hinna se solen.

Så var det detta med råka. Hammenhögs Gästis är bekant för att man som enda krog har råka på menyn. Detta gör vi för att hålla liv i en tradition, men också för att vi tycker att det är god mat. Råkorna brässeras under ca 1,5 timme ihop med rotfrukter.  Låren och bröstbitarna hamnar på tallriken, två råkor per portion. Resten  kokas ned till en fond. Såsen är en gräddsås. Köttet läggs på en bädd av syrade rotfruktet, pressgurka och rönnbärsgéle är tillbehör och naturligtvis sockerbrynt potatis.

Vi märker att intresset för att äta råka ökar år från år. En del kan inte tänka sig att äta råka, ofta sammanfaller deras aversion med att de inte kan skilja en råka från en kråka. Visst de är kusiner, men råkan är vegetarian, kan man äta kyckling borde man kunna äta råka med tanke på fåglarnas kosthåll, inga likheter i smak. Råkan har ett mörkt något trådigt kött, egentligen påminner rätten om en gammaldags söndagmiddag med stek. Det är bara ungråkor som används. De skjuts med salongsgevär, så man behöver inte vara nervös för att bita på hagel.

Den officiella råkpremiären på Gästis äger rum den 11 juni. Ring och boka - först till kvarn! Säsongen pågår så länge råkorna räcker.

I år har vi bjudit in skulptören Annika Österlind, som bland annat gör råkor i alla tänkbara variationer. Hon kommer att visa sina verk och ge en festlig inramning till råkätandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar