fredag 29 oktober 2010

Tradition och förnyelse.

Vi valde som slogan, valspråk, måtto eller vad du vill kalla det: "Tradition och förnyelse." Med detta menar vi att vi vill plocka fram och vara rädda om det det gamla, värdefulla och traditionella i ett svenskt gästgiveri. Samtidigt måste vi förnya och utveckla mat, metoder, arbetsmiljö och fastigheten. Annars blir vi ett bygdemuseum i stället för ett modernt fungerande hotell och restaurang i en unik kulturhistorisk miljö.

Jag smög in i den nedsläckta gästgivaregården, ut i köket. Där står den bästa illustrationen av modernitet som möter det klassiska. När vi andra sitter med fötterna högt och löser korsord, jobbar vår värstingugn av märket Rational. I själva verket är det till stora delar en dator, ingen fickdator precis, utan mer av formatet som datorerna hade när jag började jobba. Det går att lägga upp program för allt. Och kanske bäst av allt är att den är självrengörande. Som en biltvätt tuggar den sig fram och lämnar ugnen skinande ren, som vid leverans.
Idag har Rational utsatts för det verkliga mandomsprovet. Det levererades 30, 160 kg, präktiga feta skånska gäss, som börjat tillagas. "Gäss" säger jag med rikssvensk uppnästhet, "gåsar" heter det med traktens språkbruk.

Alla som tillagat gås vet hur ugnen ser ut efteråt. Steka gås kan många, för att inte säga alla, ugnar, förutsatt att fågeln går in. Men att rengöra ugnen har fått mången husmor och fredagskock  att uppgivet hänga med huvet.

Rational bestod provet. Medan kockarna lämnat brottsplatsen skötte Rational uppstädningen. Ugnen i skick som den aldrig varit använd!

Ikväll väntar de första gåsentusiasterna och så fortgår det under fyra helger i november.

2 kommentarer:

  1. AAHHH det är så gott. Svartsoppan äter man för att det tillhör. Förra året hade ni någon fransk äppellikör? som var himla god.

    SvaraRadera
  2. Pommeau de Normandie är en blandning av ung Calavados och ren äppeljuice. Äpplena måste vara från ett speciellt område i Normandie. Men gott är det.

    SvaraRadera