lördag 16 april 2011

Guldregn över Gästis.

Byråkratins kvarnar mal långsamt men obönhörligt. Ett år efter avslutat renoveringsarbete kom en tjänsteman från läsnsstyrelsen ut och gjorde slutbesiktning. Nu har vi fått besked om att ärendet skickas till jordbruksverket för utbetalning. Det tar sex veckor innan vi har pengarna på kontot. Man kan undra hur det är möjligt att få sex veckor att gå för utbetalning av ett underlag som är genomberett.

Jag tycker att det är väldigt bra att stödpengar bereds med stor noggrannhet, det är trots allt skattepengar. Jag föredrar också att kriterierna är uppställd på förhand, jämfört med när en grupp ska sitta och göra personliga bedömningar, läs Leader. Jag tycker att det är ett skämt när Leader diskuterar i termer av potential i olika affärsprojekt. Mer centralism - det ger mer bredband och annan infrastrukturutbyggnad. Plottrandet i det lilla kan med varma hand överlåtas till oss entreprenörer.

Nu är det inte så att jag fnyser åt ett bidrag vi erhållit. Det känns verkligen, som en bonus och som ett erkännande av att vi gör en bra sak för landsbygden. Därför unnar vi oss med glädje ett glas Champagne, vi kan ta ett till när pengarna kommer på plats!

Jag har funderat en del över detta med landsbygdsstöd, och för all del andra bidrag. Det går aldrig att räkna med att bidrag utgår och förhandsbesked är inte möjligt. Därför kan bidrag inte ingå i finansiering av ett projekt. Man ska inte starta ett projekt om man inte tror att det är lönsamt på egna meriter och det måste alltid vara finansierat.

Det kan kännas övermäktigt att ge sig i kast med ansökningshandlingarna. Jag medger detta, även om jag är administrativt skolad och erfaren. Lägg frustrationen åt sidan och arbeta dig in i materien. Vissa delar kan du ha nytta av i din egen projektplanering. Använd handläggarna på länsstyrelsen, de är vänliga och mottagliga för sakargument. Det är ju faktiskt deras jobb att bistå oss.

Det finns en avart, som jag hoppas att det går att undvika. Avhoppade handläggare från länsstyrelser erbjuder sina konsulttjänster, ibland mot procentuell ersättning av utfallet. Jag tycker att detta är ett oskick, att slå mynt av att ansökningsproceduren upplevs som för krånglig. Bidraget ska gå till projektet! Försök själv och använd dig av de kunskaper länsstyrelsen tillhandahåller.

Ställ in dig på fullständigt orimliga handläggningstider, i varje led.

Förankra förändringar från projektplan, med länsstyrelsen. De är inte omöjliga.

Du kan få delutbetalning under projekttiden.

Var beredd på detaljfrågor under beredningen av ditt ärende. Sila mygg och svälja kameler är en utbredd vana. Ha ordning på alla papper. Försök att lägga upp det i din redovisning, åtminstone om projektet är av större omfattning.

Det kan verka som att pengarna kommer när du inte längre behöver dem. Den erfarne säger: Varje projekt tar längre tid, blir mer omfattande och kostar mer än man planerat. Då kommer bidraget väl till pass. Om inte annat kan de fungera som en grundplåt i nästa investering.

Sök bidragen, vi har själva betalat dem via skattsedeln, är vi nu med i EU ska vi väl ha vår andel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar