söndag 24 april 2011

Påsksmällar.

Varje år kommer den som en chock och en lättnad - påsken. Det hälsar vi med flaggan i topp i ett fantastiskt väder. Kassaflödet går från simplex till duplex, som vi sa i batabranchen, dvs från att bara haft kostnader får vi också intäkter. Vi är väldigt glada för det.

Samtidigt är det som lagen om alltings... gäller särskilt denna påsk. På skärtorsdagen får vi elfel i diskmaskinen. Vad göra med drygt 200 ätande gäster inbokade dagen efter. De 28 på skärtorsdagens kväll kunde vi klara genom att aktivera gammal kunskap - handdisk.

Vi har ett serviceavtal på diskmaskinen. Ingen skugga över Jonatan han är både duktigt och väldigt serviceinriktad. Med all rätt i världen hade han bjudit hem svärföräldrarna över påsk. Han ordnade däremot att det kom en servicetekniker från nordvästra Skåne. Dessvärre gick han bet på problemet.

Min favoritelektriker Bengt var på gille och mitt i en bowlingmatch. Ingen kraft att räkna med för dagen.

K.h. försökte förgäves diskutera plan B. Med manlig arrogans avfärdade jag detta. Det finns ingen plan B i resturangbranschen! Dessvärre finns det oftast inga tidsmarginaler heller. Som enveten gudsförnekare kan jag inte heller lita till guds försyn. Enda alternativet är att hoppas på en jävla tur, och att man under tiden inte ska spricka av stress.

På morgonen började det droppa in frukostgäster, och så småningom kom frälsaren Bengt. Jonatan lyckades också smita till oss och smygjobba en liten stund. Och där stod plötsligt diskmasinen och plaskade och brummade på sitt hemtrevliga sätt. Jag kan försäkra - lika outhärdligt som det är när en vital del är trasig, lika välsignat ljuvligt är det när det funkar igen. Frågan är då har man lärt sig något av detta. Svaret är nej!

Långfredagen var en mycket bra krogdag, fullt både till lunch och kväll. Dessutom fullt på rummen. Arbetet flöt utan större missöden och gästerna var nöjda. Så är det dags för nästa käftsmäll! Kassaregistret stänger butiken, inte för att spela bowling, gå på gille eller ha svärföräldrarna på besök. - ELEKTRONISK JOURNAL FULL och så väljer helvetesmaskinen att gå i baklås - det går inte ens att öppna kassalådan. På morgonen full jakt på Mattias och Rolle för att få ett tips om hur nu möjligen den Elektroniska journalen skulle kunna tömmas. K.h., som är en fena på kassaregistret lyckades på ett odokumenterat sätt tömma eländet. Magic fingers! Innan dessa hade jag lyckats åsamka helvetesmaskinen, om inte obotliga, så svåra skador. Funktionaliteten är begränsad, men så länge det knakar håller det!

I ett snabbt uppblossande lyckorus är vi "back in business". Men säg den lycka som varar för evigt - i morse var det dags igen. Med det nyanslösa påståendet  ELEKTRONISK JOURNAL FULL (möjligtvis hade man kunnat förvänta sig tillägget "igen", men fullt så hånfull var den inte. Denna gång hjälpte inga magic fingers. Nya samtal till Rolles och Mattias röstbrevlådor.

Rolle var först att hörsamma det desperata uppropet. Medan jag var hos Svante på Sköllen och lånade kvittensblock för manuell hantering, hade den präktige Printprofilen Rolle leverat en programmerad lånekassa. Frid över Rolle.

Jag kollade innan om det fanns någon information på Skatteverket, hur man gör om kassapparaten akut går sönder. Den siste skattmasen gick hem i torsdags kl 16. Litet märkligt med tanke på vilka summor som dras in i skatt under en påskhelg. Kanske hade det varit på sin plats med en telefonjour. Den nya kassalagen är ju rimligen Skatteverkets baby.

Vi hade stockholmsbesök, under påsken. Numera vet de att det är självaktivering som gäller för våra gäster. Vi hann emellertid stoppa i oss några äckliga sillrumpor, från Fjällbacka. Lika slemmiga och sött inställsamma som Camilla Läckbergs deckare från samma ort.

Behållningen var äggen, praktfullt dekorerade med äggvästar från Bo Ohlsson. Både snyggt och trevligt men litet bökigt om man vill skala äggen.

En annan attraktion, som jag misstänker många missar; kö till bankomaten, i Hammenhög.

2 kommentarer:

  1. Jamen visst! Utan motstånd vore livet tråkigt och snart är det Valborg.

    SvaraRadera