onsdag 27 mars 2013

Vart går påsken?

I vårt sekulära samhälle går helgerna från att ha en religiös koppling till att bli världsliga högtider. Detta kan straffa sig. Se bara på pingst, inte en normalbildad ateist har en aning varför man  firar pingst. Vips knep de annandagen.

Nästa som kan stå under attack kan vara påsken. Långfredagen var en minst sagt ämlig dag, i min barn- och ungdomsskalle var det omöjligt att få in varför jag inte skulle kunna gå på matiné, köpa godis  eller gå på kondis, detta för att de för nästan 2000 år sedan mulade Jesus. Jag försäkrade då och vidhåller fortfarande att jag inte på något sätt var inblandad. Att i Sverige skulle vara stängt tycker jag var att överreagera. Efterhand insåg allt fler det orimliga och idag är "business as usual", med undantag för att det inte kommer ut kvällstidningar. Detta ser jag inte som ett minus klarar jag mig 364 dagar om året utan ankposten kan jag klara även långfredagen.

Påskafton var betydligt mer klackarna i taket. Jag tyckte nog att det var litet konstigt när det bara var en dag sedan Jesus dog, men tyckte att det var onödigt att påpeka detta. Jag var inne på att konceptet påsk skulle utvecklas till en jul light, ja den behövde inte vara  light. En begränsning var av helt logistisk natur. Hu, r mycket kunde man lasta på en hare och dessutom få in i ett ägg. Haren är en tysk import,  man kunde väl i Sverige ha påskbjörnen, med en avsevärt bättre lastkapacitet. Eller rent av påskhästovagnen.  Käket var ok, som ett julbord utan skinka.

Så kom påskdagen, fröjd och gamman. Jesus hade uppstått, lika troligt, som att Stålmannen kom från Krypton, om man hade frågat mig. En sak måste jag fråga; varför ska allt vara gult på påsken? Äggens  centrala roll kan jag förstå,  det var väl att hönsen började värpa igen. Men det förklarar inte det gula - äggen har som bekant både gula och vita. I fiskelägena här på Österlen har man en säregen tradition, att picka ägg. Jag har intet avnjutit detta spektakel, men har förstått saken rätt slår man två ägg mot varandra. Den vars ägg håller har vunnit. Den som hittade på det räcker upp handen.

I vuxenlivet har jag främst uppskattat påsken, som långhelg, ett tillfälle att träffa släkten. Det har aldrig varit
en stor mathelg. Litet fler ägg, än normalt, sill och efterhand lamm.
Sedan snart nio år har  påsken vuxit i betydelse för oss till en nivå den aldrig tidigare varit i närheten av. Det har förstås att göra med när vi övertog Hammenhögs Gästis.

Till påsken börjar säsongen med konstrundan. Alla i besöksnäringen biter på naglarna, följer väderleksrapporterna och försöker spå i kaffesump. Ska ankposten slå upp  "Katastrof på Österlen" på sina löpsedlar?

Det må bli som det blir - i alla fall står Österlen redo att ta emot 100 000-tals. Glöm inte att besöka Carsten Nilsson.

VÄLKOMMNA!

1 kommentar:

  1. Ja, alla ateister tycker att ledigheten skall finnas men skäller grovt på kyrkan...
    Kommer man inte ihåg varför Gustav Wasa tog över kyrkan?
    Jo, för att ta bort allt helgonfirande.. Han ökade arbetstiden med det dubbla på det viset....

    Nåväl, Dalby kyrka är från den katolska tiden då folk verkligen visste hur man skulle leva livet!

    SvaraRadera