onsdag 25 mars 2009

Tidigt vårbruk på Österlen.

Livet på landet är strävsamt och många gånger hårt. I morse, och då menar jag verkligen morse - tidigt, kände jag att temperaturen var en bra bit under komfortnivån. På med lasorna och ut i pannrummet! Naturligtvis möts jag av det blinkande digitala meddelandet: "Fel på extern matning". Det betyder i klartext att det är slut på pellets. Vi har stora ackumulatortankar, för varmvatten, på sammalagt 1 500 liter. När pannan slocknar tar det därför en bra stund innan vi upptäcker det. Enligt lagen om alltings jävlighet slutar oftast pannan att gå på sen kväll, för att det ska hinna bli ordentligt utkylt under natten. Åtgärden, för att få pannan på banan igen, är i och för sig enkel. Vi har en silo på 12 kubikmeter med automatisk inmatning till pannan. När pelletsen tryter drar jag ut två luckor, simsalabim har jag tillgång till ytterligare 2 veckors vinterdrift. Den enda invändningen jag har är att detta ska behöva ske 05.15 på morgonen.

Jag undrar hur en företelse som denna skulle sett ut i en naturlyrisk skildring, som exempelvis Viktor Rydbergs Tomten? Vad rimmar på pellets?

Jag fortsätter på ämnet; vårt teknikberoende. När vårt renoveringsprojekt, inomhus, går in på upploppet, startar vi uppsnyggningen ute.

I etapp ett flyttar vi ut buxboms-häcken en meter från huset. Bra för buxbommen - bra för huset! Mellan huset och häcken lägger vi kullersten.

Öster om huset bygger vi ett förråd där kan gömma undan de ofrånkomliga sopkärlen.

Vi har tagit ned två blodlönnar utanför entrén. De planerades vid Gästis 300-årsjubileum 1993. Det var efter vånda vi kom fram till detta, och vi får kanske kritik för det. Men dåvarande landshövding var kanske bättre på att styra län än att anlägga trädgårdar. Lönnarna stod alldeles för nära huset och enligt uppgift kan de bli upp till 40 meter höga. Redan nu i trädens dagisålder hade de ett mäktigt lövverk som la två av rummen i dunkel. Vi har på gården en stor kastanj i 100-årsåldern. Den får förslå som vårdträd. Tradition och förnyelse!


Vi har anlagt en tapetrabatt till vänster om entrén. I början av 1900-talet var tapetrabatt modernt i trädgårdar/parker. Rabatten är rund och upphöjd som en bulle. Meningen är att den ska följa årsväxlingar, vår, försommar, sommar och höst. Med komposition av färg och form gör den ett helhetsintryck, precis som en tapet.



Livet på landet har underlättats betydligt genom upptäkten av grävskopan. Produktiviten på en sådan maskin är odiskutabel. På några timmar åstadkommer den vad som annars aldrig skulle bli gjort. Priset för en stor gävare med en man bakom spakarna är futtiga 590 kr per timme. Mindre än vad man får ge för två stockar snus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar