tisdag 31 mars 2009

GM lämnar Hammenhög.

Vid torget i Hammenhög ligger ett monument över när bilismen erövrade Sverige. I ett vackert tegelhus med uthus ligger N.H Nilssons bilfirma. Från början var det en cykelverkstad, men efter kriget blev bilhandeln en massmarknad och N.H. Nilsson var tidigt vaken för utvecklingen. Här har mången god bil sålts till välbärgade bönder och efterhand till vanligt folk. Med GM i ryggen såldes såväl "amerikanare" som efterhand Opel. Lanseringen av nya bilmodeller var en stor händelse som också lät manna falla över Gästis.


Kanske fanns det en bilhandlargen i familjen Nilsson för N.Hs, (kan han ha hetet Nils Hugo?), bror Sture drog igång det som fortfarande är den mycket livaktiga Sture Nilssons Bil. Efter att ha handlat med bl a Volvo är Sture Nilssons idag en av landets större Peugothandlare.


Det är många år sedan N.H. upphörde. Änkan Elsa har vårdat affären som ett mausolem efter makens bortgång. Bilhallen har stått orörd och ingen har släppts in. Man har ändå kunnat följa gamla kampanjer från 50-talet och framåt. Den nya Opel Rekord från 1955 har presenterats. Reklamskyltar med Linda Haglund har dykt upp i skyltfönstret. Nya (gamla) bilar har visats under det stora citronträdet.


För några månader sedan dog Elsa. Lösöret är sålt. Nu står också fastigehten till försäljning. Man får hoppas att det blir en köpare som vill ta hand om den unika autentiska miljön från en epok i det svenska folkhemmet. Man kan också se här hur den globala krisen slår i Hammenhög. Det sista utposten för GM försvinner från Hammenhög.

1 kommentar:

  1. NH hette Nils Herman och var född 1880 och dog 1941

    SvaraRadera