tisdag 14 juli 2009

Hammenhög skyltar upp.

I begynnelsen fanns Jeppsons. De har en snygg skylt med upprullningsgardiner på ömse sidor om entrén. Det fanns en tid då Hammenhög var fullt av affärer med skyltar enligt den tidens smak och stuk. Efter butiksdöd och avflyttning fanns det inte mycket kvar av pampiga affärsstråk i det förr välmående samhället. Så hände något - som många andra flyttade en konstnär och skyltmakare in, och började sätta sina spår i byn.


Den första representationen av skyltmakaren dök av naturliga skäl upp på Fröken Östergrens café. Det är Mats fasta punkt. Förutom skyltar har han gjort en del av dekorationen invändigt, även om fröken Östergren står bra på egna ben. Klassisk skylt! Jag gillar målningen på muren som tillkom något senare.

Nästa uppenbarelse dök upp i fönstret på det gamla kommunhuset.
Den ser inte så mycket ut för världen i dagsljus. Den är uppbyggd med lysdioder som lyser och ändrar färg. I mörker värsta Times Square-känslan.
Så har vi ett antal blandade småskyltar.

Häromdagen var det avtäckning av ett av Mats större verk.




Även om den kanske inte lockar till så många impulsbesök, så är det en jävla fin skylt, på ett snyggt hus med bra läge vid torget. Bokstäverna har belysning.
Denna skylt har inte gjorts av Mats. Den är tillverkad av Hårfrisörskans make i en betydligt friare stil.





Mats ofullbordade är ännu inte påbörjad. På Gästis hittade vi två stora neonskyltar med den fortfarande adekvata texten "Gästis" och en lång pil, som med pedagogisk tydlighet pekar ut, även för den mest klentrogne, exakt var gästis ligger. Det är ca halvmetern höga bokstäver i plåt med trasiga neonrör på. Skicket är bedrövligt, men enligt Mats en barnlek att försätta i stridbart skick. Han har talat med sin neonlangare i Stockholm som också ser renoveringen som kulturgärning. Plåtbokstäverna fixar Mats. Handslag är utväxlat och vi ser fram mot verkställighet.

Det är verkligen hur fint som helst att denna flora av, i dubbel bemärkelse, lysande skyltar sprids i byn. Österlen lyser i november - men Hammenhög lyser jämt.

Ystad allehanda gjorde senare ett reportage på samma tema.

1 kommentar:

  1. så jävla bra;österlen lyser i november men Hammenhög lyser jämt.
    frkö

    SvaraRadera