söndag 19 juli 2009

På gästis lagar vi mat.

Jag kom att tänka på att jag har berättat om ombyggnad. Gjort utflykter på Österlen. Häcklat byråkrater. - Men jag har knappt nämnt det som är vår huvudsyssla, att laga och servera god mat till hungriga gäster. I dag har vi haft 150 ätande gäster. Vår stora matsal sväljer mycket folk. Anstormningen började till lunch, så jag fick lägga bokföringen åt sidan och ställa mig i disken. Det var inte riktigt planerat och därför hade jag trätofflor på fötterna. Det är spännande kombinationen "träbonnar" och ett vått golv - ett billigt alternativ till konstfruset.
Vi hade många gäster även i går och ett rart litet bröllop integrerat i verksamheten. De bodde två dagar i våra nyrenoverade rum. På bröllopsdagen åt de en fyrarätters middag och en av oss (Jonas) bakad tårta samt en inköpt(gästgivarinnan) spettekaka.

Det är kul med så mycket besökare i restaurangen och boende i rummen - men finns det ingen som har semester i februari eller åtminstone i oktober.
När ni nu inte har möjlighet att komma till oss så ofta som vi skulle vilja så har vi tänkt att börja dela med oss av recept på sådant ni ätit, eller kan komma att äta, på Gästis.
Först ut är vårt mörka bröd, som bakas med bikarbonat. Solrosfröna blir karaktäristiskt illgröna i en kemisk reaktion med bikarbonaten vid bakning:
Mormorsbröd från Hammenhög.
9 dl vetemjöl.
9 dl grahamsmjöl.
3 dl vetekli.
3 dl solrosfrön.
4,5 dl vetekross.
0,5 dl bikarbonat.
0,5 burk honung.
2,2 l filmjölk.

Degen blandas noga och hälles i brödformar. Recptet ger 4 bröd. Bakas 50 minuter i 175 grader. Skulle du misslyckas - försök igen, eller åk till Gästis.

4 kommentarer:

  1. Det är spännande att läsa om alla vedermödor på gästgivaregården i Hammenhög, roligt att så många vill äta hos er. Att besöka Hammenhögs Gästgivargård i oktober verkar mera rätt än nu på sommaren, då när inte hela Österlen är invaderat av turister. Äkta hälften och undertecknad talade just i går om att göra ett besök när det är matrunda i början av oktober.Nu åker vi ju ner på onsdag och hade ovetande om den förträffliga gästgivargården bokat rum på gästhärbärget i Glemmingebro. Jag är facinerad av lavendel och skall deltaga i någon form av kurs i engelska lavendelkorgar på Österlen kryddor.Sedan blir väl hela Vadstenabygden lärda i den konsten under hösten.
    Här har regnet stått som spön i backen hela dagen. Själv tillbringade jag några timmar i Vadstena Klosterkyrkas bokbord där turisterna strömmade in från hällregnet. Vårt nationalhelgon Heliga Birgitta lockar otroligt mycket besökare från i princip hela världen vilket är bra även för Vadstenas köpmän och restauranger. Sedan under vinterhalvåret ligger vi lite i dvala medans Vätterns vågor piskar obarmhärtigt mot stranden och staden hämtar sig.
    Vi tittar in under veckan och försöker få lite mat i oss och kanske kunna boka något paket till oktober.
    Allt gott från Vadstenaslätten.

    SvaraRadera
  2. Det var en himla go äggakaga som ni hade i söndags. Vi bebövde inte äta mer den dan.
    Leif

    SvaraRadera
  3. Vadstena - på något obegripligt sätt verkar jag ha undgått Vadstena trots att jag är tämligen intresserad av historia. Vi får se...
    Österlenkryddor är vänner till oss. De är kunniga och engagerade och gör ett mycket bra jobb. Hälsa dem.

    SvaraRadera
  4. Ja Leif att du som skånsk wannebe lyckats undvika äggakaga så länge är anmärknings- för att inte säga klandervärt.

    SvaraRadera