torsdag 9 september 2010

Reclaim the beach.

Stranden är en kultplats. Alla årstider är det en lisa för själen att vandra längs det ändlösa vattenbrynet. Under juni-augusti lånar vi ut den till badgäster. Det må vara hänt! Doris tycker nog att det är litet lång tid att vara bannlyst på stranden. Det tar hon snabbt igen. Vilken lycka att  springa fritt och ta en avstickare ut i vattnet när andan faller på.

Viträffade på ett par bekanta, som liksom vi gick och njöt av det goda vädret, i brytningen mellan sommar och höst. Vi brukar alltid ha  fint höstväder. Med litet god vilja kan man  räkna september som en extra sommarmånad.

De bekanta påstod att det var 20 grader i vattnet. Det betvivlar jag starkt. Det är det sällan ens på den riktiga sommaren.

Däremot talade de om att de vackra violetta blommorna, som växer som i rabatter, heter marviol. Det har jag ingen anledning att betvivla.

 Hade de sagt att de sett en större skrikörn, vilket de inte gjorde, skulle jag inte trott dem.

Trutarna på stolparna är den nya kustbevakningen. De vann en upphandling med absolut lägsta pris. Uppdraget omfattar endast sjöövervakning och beräknas innebära en besparing på ca 650 mkr.

"Räddningsinstser, krisberedskapsförmåga" till en kostnad av drygt en kvarts miljard, kommer tillsvidare att utföras av befintlig personal  eftersom trutarna visat sig värdelösa på sådant.

Vi vandrade i trakterna av Örnahusen och Norrekås. Byggherren måste ha missuppfattat begreppet strandskydd. Detta mausoleum syftar väl närmast till att skydda burget folk från stranden, i stället för tvärtom, vilket var lagstiftarens avsikt.

Simrishamn har fått påskrivet från länstyrelsen att man beviljar bygglov utan att ta tillräcklig hänsyn till strandskyddet. Undrar varför?
"

1 kommentar:

  1. Det är såna här inlägg som skulle kunna få oss att sluta läsa din blogg, Staffan. Jo, jag vet, Avund, den fjärde dödssynden. Men, om "gud är med oss och brallorna håller" så bor vi i Hammenhög om 3-4 månader.

    Att slippa Stockholm, slippa kaoset, kunna ta en promenad ned till Gästis och dricka en öl, kanske äta en bit. Och samtidigt lösa alla världsproblem med Gästgivaren där:) Lyssna på Radio Kristanstads trafik-nyheter. Långa, intressanta samtal med Sven-Ingemar på Lantbruks-museet. Handla hos Bo Ohlsson. (Hmmm, vänta ett tag nu.)

    Att varje dag se ut över ett landskap som aldrig tar slut. Och den största himmel som finns att se...

    SvaraRadera