tisdag 4 januari 2011

Nyårsafton 2010

Så är det klart och boende gäster börjar droppa in. Flera har ringt för att kontrollera att vägarna är farbara. Till skillnad från julen är väglaget nu helt problemfritt.

Jag har importerat en kraftig förkylning från Stockholm. Det är som om kroppen vet att den ska få ledigt efter nyår. Med litet hjälpmedel från husapoteket ska det inte bli något problem. (Det visade sedan att det utvecklade sig till en influensa som skickade mig i sängen.)

Jag läser ett stort reportage i YA från en av våra grannkrogar. De ska servera hummer, löjrom och oxfilé - för det vill folk ha.

Vi resonerar inte så. Det är mer spännande att arbeta med olika smaker i kombinationer som inte är invanda. Går man på krogen ska kockarna kunna presentera något, som man inte gör hemma.

Det är kul att utmana och inspirera matintresserade människor. Det är okventionellt att servera en varmrätt baserad på griskött.

Vi gläds denna nyårsafton åt att majoriteten av gästerna är från närområdet. Det är en strävan vi haft hela tiden, men vi vet också att det tillhör inte vanligheten att man i en by på landet går på krogen.
I ett avseende är vi konventionella. Cremont dÀlsace, Cava, Spumante - inget matchar Champagne. Vill man dricka Champagen, och det vill man på nyårsafton, ska det vara äkta vara.

Ett sätt att finansiera är dra ner litet på alla bomber som smälls av. Smällen från en champagnekork är mer sensuell än de knallar som skrämmer livet ur folk och fä. Våran Doris är så skotträdd att hon börjar flämtandas i mellandagarna. Tänk 35 kilo Airdaleterrier som vill sitta i knäet.


När vi tittade till henne vid 12-slaget hade hon hoppat upp i en resesäng för barn, som hon aldrig annars nyttjar. Hon tog tillfället att smita ut. Blind och döv för allt stormade hon in på gästis, genom restaurangen, förbi gäster, passerade köket och tog skydd längst in i glasförrådet.

Danskarna som brukar häckla oss för "Förbudssverige" har infört förbud mot smällande fyrverkerier.


En kväll på krogen innebär en god distansträning för servicen, oftast över en mil. Det kräver bra skor och ibland byte av fotbeklädnad. Här ser vi k.h.s skoterminal, plus de hon har på sig för tillfället.

Jukeboxen fungerade perfekt. Repertoaren var mycket uppskattad och alla våra gäster var uppe och stuffade.

Så har det blivit 2011 och våra boende gäster serveras sin frukost.

Så kommer vår tid!

  • Kurera flunsan
  • Vila
  • Lösa korsord
  • Läsa
  • Äta gott
  • Levande ljus
  • Dricka gott vin
  • Åka till Malmö
  • Åka till Köpenhamn
  • Åka till Stockholm

3 kommentarer:

  1. Vi önskar en god fortsättning och så ses vi när ni öppnar igen.

    SvaraRadera
  2. Er meny är den som jag hade valt - det låter så gott. Jag tycker att lokala råvaror är mer spännande än det som man kan köpa överallt.

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med när det gäller nyårssmällare. Stackars hundar. Förbjud raketerna...låt kommunen stå för kalaset istället. Men det är nog min kommun (Tomelilla) för fattig för. :))

    SvaraRadera