onsdag 19 januari 2011

Ruts gossar och Gislövs Stjärna.

I vår bar finns ett inramat foto från 2002. På bilden ser man 10 herrar i yngre medelåldern. Det är "Ruts gossar", som har det gemensamma att de vuxit upp i Hammenhög. Namnet kommer av att de under sin skoltid samlades vid Ruts köksbord och spelade kort. Rut är mamma till en av gossarna.
Idag är gossarna skingrade i Skåne, även om några av dem flyttat "hem". De har under alla år hållit kontakten med varandra och med Hammenhög. Bland annat kommer de i januari varje år till Gästis. Äter äggakaka, dricker bäsk och tittar på engelsk fotboll. Vi tycker det är så roligt med deras besök. Även om vi oftast har stängt i januari, är det ingen tvekan; för Ruts gossar öppnar vi. Det är spännande att höra dem berätta om hur det var att växa upp i Hammenhög för ungefär 25 år sedan. Vi enades om att det i år var dags att uppdatera fotot i baren. Jag konstaterar att det de förlorat i färg har de vunnit i volym.

En av gossarna, som flyttat hem, visade sig ha blivit engagerad i anrika Gislövs Stjärna, eller rättare fotbollsförening, som driver stället. Det tycker jag är litet spännande. Folkparksrörelsen är en gren av de svenska folkrörelserna.Den tillhör knappast nykterhetsrörelsen eller frikyrkan men väl arbetarrörelsen. Under början av 1900-talet byggdes runt om i Sverige folkparker så det stod härliga till. Från början var tanken att de skulle vara en arena för politisk agitation, men efterhand blev inriktningen nöje och rekreation.
Denna slaskiga dag ser inte Stjärnan mycket ut för världen. Under sin, och andra fokparker storhetstid på 50-60talet var detta nöjesarenor att räkna med. Med den gemensamma artistbokningen fick man världsartister att turnera i Sandslån, Rättvik och Sunne.

Dagens konkurrens med kommunala multiarenor och TVs genomslag  har förvandlat de forna naven i nöjessverige till hemmaplan för dansbandsmusik. Ideellt arbetande medlemmar i idrottsföreningar får slita häcken av sig för att dra ihop till de fasta kostnaderna.

Kostnaderna för att få en någorlunda populär svensk artist att äntra scenen ligger på ca 50 000 kr, till detta kommer ljud- och ljusanläggning på kanske 30 000 kr. För att få detta att gå ihop krävs 4 000 besökare som betalar 200 kr. Vi får nog se en fortsatt trend med folkparker som går i konkurs, även om jag naturligtvis håller tummarna för Stjärnan.


För att förstå hur stort det var med folkparker, kan jag nämna att den 22 oktober 1966 framträdde The Who på Gislövs Stjärna. För den som mot all förmodan inte känner til det legendariska bandet biläggs ett smakprov, som idag 45 år senare kan avlyssnas på Hammenhögs jukebox. (Tvåa på jukeboxtoppen.) Jonas som inte  ens fanns på ritbordet vid den aktuella tidpunkten menar att det är den häftigaste inledningen på en låt han hört.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar