torsdag 24 mars 2011

Matrundan på Österlen 2011.

På några få år, fjärde året i år, har Matrundan på Österlen etablerats som ett betydande evenemang. Jag tycker att det är extra roligt eftersom det vuxit nerifrån, det är företagen själva som bildat en ekonomisk förening. Idén har kommit från Håkan Jönsson, kockutbildad forskare. Vi fick ett bra stöd under igångsättningen av framförallt Sparbanken Syd och EU via landsbygsutvecklingspengar. Däremot fick vi blankt nej från Leader som är till för att stimulera regional utveckling i landsbygd. Man får väl tiga och leada. Mitt gamla mantra: "Skydda oss från utvecklingsbyråkrater!" tål att upprepas.

Hur som helst har det som började mycket blygsamt utvecklats till ett välbesökt evenemang. Konceptet alla medlemmar, ca 30, håller öppet och anstränger sig litet extra för att visa upp det man är bäst på. Första året var det si och så med öppethållandet, men efter ordentliga diskussioner i föreningen är det numera bra. Alla är medvetna om att man gjort ett åtagande.

Min idé är att man ska visa upp något som man normalt producerar, inget som bara erbjuds under Matrundan. Det blir ärligare och, inte minst, lättare att åstadkomma. De som besöker Matrundan bestämmer själva vad de vill se och prova och tar sig emellan för egen maskin. Vad som erbjuds framgår av klendariet på  hemsidan, där var och en lägger in sina aktiviteter. Nu kan det vara litet trögt i början, i vår bransch tycks det vara en naturlag att allt ska ske i sista minuten. 

I år liksom förra året inleds Matrundan med ett seminarium och smaka på buffé, där medlemsföretagen plockar ut det bästa de har att erbjuda. Årets huvudtalare är den klarast lysande stjärnan på den svenska gastronomiska himlen, Mattias Dahlgren med Michelinstjärnor så han skulle kunna dela med sig. Kanske är det just det han ska göra. Dessutom kommer representant från Jordbruksdepartementet, ni vet de som stal namnet Mathuvudstad från Tomelilla och gav det till Östersund. Kanske är planen att lämna tillbaka det? "Politik är det möjligas konst" tillskrivs Palme. (Kanske tycker han från sin himmel att det är "det löjligas konst" för närvarande i hans gamla parti.) Förra året blev seminariet en braksuccé, inte minst buffén. Det kostar att gå på seminariet.

Vi erbjuder liksom förra året vår berömda Äggakaka. Skåningar hävdar att aningen ska det heta Äggakaga eller Äggkaka. Det är fel, i Blekinge som jag kommer ifrån säger vi utan någon som helst darr på manschetten; Äggakaka, och vi har också varit danskar! 2010 serverade över 400 portioner!
För kvällen har vi annat att erbjuda. En idé var att servera det vi också är berömda för, råka. Det föll eftersom Matrundan äger rum 28 maj - 6 juni. Planerad Råkpremiär är först den 11 juni.

Råkan är utan tvekan en lokal rätt med historiska rötter, vilket rimmar utomordentligt med vår inriktning. Men det finns mycket, oerhört mycket, annat som har samma lokala tradition.

Vårt huvudnummer för kvällen blir en avsmakningsmeny. Den måste förbokas.
Några kvällar är redan bokade.

Det går, och är kanske rent av lämpligt, att kombinera med en övernattning i något av  våra vackra nyrenoverade dubbelum.

Gravad småsill med löjrom crème fraiche rödlök och kavringsmulor
Nils Oskar God lager, Gästis egen Bäsk

Soppa av jordärtskocka och kyckling med tupplevermousse och chips av kycklingskinn
Pinot Grigio Jesera

Lättrimmad halstrad torsk från Simrishamn med morot och rödbeta
Acustic blanc

Gris på tre sätt: långbakad rimmad sida, konfiterad kind och chorizo
Cantacucco

Potkäs med syltad rödlök
Sikélios Rosso I.G.T.

 Friterat äpple med mandelkräm och glass med smak av chai-te
Pommeu de Normandie

 Maten 595:- dryckespaket 550:-


Det har kommit även scilla och krokus, här går det undan!
                                                                                         DS.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar