söndag 6 december 2009

Svineri

Jag är imponerad och tacksam för avslöjandet om tillståndet hos grisuppfödare. Vem kommer inte med avsky ihåg den bild från danska grisnäringen vi bibringades för en tid sedan. Den svenska bondelobbyn var inte sen att framhålla vilken långtgående, och kostnadsdrivande, djurskyddslag vi har i detta landet. De uppfödare som avslöjats med byxorna nere visas som inhumana, fuskare som med girighet berikat sig på det högre pris vi svenska konsumenter är beredda att betala för att djur har det bra. Djurättsaktivister har gjort en stor insats både genom att avslöja missförållanden och brister i tillsynen.

Nu reses naturligtvis invändningar, som att Djurrättsalliansen är extremister. Det är nonsens. Deras metoder verkar seriösa, vinklade javisst men övningens ändamål är att skapa opinion. Att jämställa dessa människor med de tokskallar som springer omkring och släpper ut minkar, till en säker död, är som att jämföra ärkebiskopen med pastor Åke Green. En andra invändning kan vara att undersökningen inte är representativ. Kanske det men man dokumenterade brister bl a hos en som är ordförande i Swedish Meats, en ekonomisk förening ägd av 17 400 köttproducerande bönder. Samme man är styrelseledamot LRF, där är i princip alla bönder organiserade. Att matpampen tar en time out beror inte på medlemmarna, utan sker tack vare djurrättsaktivisterna. Hoppas han använder sin nyvunna tid till att sköta sina grisar.

Om man från samhället presumerat att köttbranschen fuskar, på samma sätt som man presumerar att restaurangbranschen består av skummisar, skulle man kunna tillämpa motsvarande sanktionssystem.  På restauranger måste alla som jobbar skriva in sig i en bok. Skattemyndigheten gör tillsyn. Brister i boken kostar 8 000:- (första gången) samt 2 000:- per icke inskriven.
Tillsyn på grisfabriken: Brister i djurhållningen 8 000:-, för litet halm 2 000:- per spilta, avbitna svansar 2 500: och djurkadaver 5 000:-. Inom restaurangbranschen sägs att man ska komma till rätta med illojal konkurrens, dvs svartarbete. I köttbranchen är ju vanvård, förutom usel etik, illojal konkurrens. Sug på den LRF!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar