lördag 19 december 2009

Freakshow

När jag var ung dök visades en mumie i Malmö. Juliana Pastrana var mexicansk indian född 1834. Hon beskrevs som "den felande länken" En Theodor Lent "upptäckte" henne och köpte henne av en kvinna som kunde varit hennes mamma. Theodor lärde henne dansa och spela musik, men även att skriva och läsa på tre språk.  Tillsammans åkte de runt i världen och visade upp detta begåvade monstrum. Theodor säkrade sin investering genom att gifta sig med henne. Kanske det  var äkta kärlek, vad vet jag. Julia blev havande och födde en baby med utseende som påminnde om hennes eget. Barnet levde endast tre dagar och Julia lämnade de levandes skara i sviterna av barnsäng. Theodor var inte tappad bakom en vagn, the show must go on, han fick Juliana och babyn mumifierad. Han turnerade vidare och visade upp sin nu mumifierade hustru och sin baby i ett glaskabinett. Just i 70-talets begynnelse såg jag denna makabra utställning och har väl aldrig riktigt kunnat glömma denna. I en annan tid var det naturligtvis inte lika stötande att visa upp naturens nycker.
Theodor letade upp en uppföljare till Juliana. Theodor slutade sina dagar på dårhus.

Idag behöver man inte visa upp avvikelser fysiskt. Man kan göra en dokumentärfilm. Så uppfattade jag "Plötsligt i Vinslöv". Och dessvärre tycker jag att uppföljaren "Plötsligt igen" är lika illa. Ungefär så lever en massa människor. Har de inte rätt att göra det utan att vi ska bilda fanklubbar?

Det rätta svaret på förra veckans tävling är: Jorden cirklar runt solen. Vi har fått in ett svar från en Janne G som hävdar att alternativ 3 är det korrekta, och att han kan bevisa det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar