tisdag 24 augusti 2010

Gästspel i den stora världen.

Så var det dags för det uppträdande på Malmöfestivalen, som jag tidigare berättat om. Jonas hade stoppat korv och mosat jordärtskockor så det stod härliga till.  Jag bestämde mig för att följa med, inte för att jag behövdes, annat än för att dokumentera till bloggen.

Vid lunchtid packade vi en av Peogoterna (i Hammenhög kör vi Peugot) full och begav oss mot Malmö. Förväntansfulla, och åtminstone jag, en aning nervösa.

Festival är matos och tält som säljer öl. Men jag tror ändå att Malmö satsar ordentligt. I går kväll fyllde Lars Winnerbäck Stortorget.

Vi hade försetts med ett trafiktillstånd, som medgav oss att köra rakt in bland stånden, och det var ju kul.

Vi lossade och åkte för att parkera. All parkering i Malmö är billig, när man känt på Stockholmsförhållanden.

Vi var litet hungriga så vi slog till på en Langos, som vi inte ätit sedan Vattenfestivalens glada dagar. Den var skitäcklig - så talar vi inte mer om det.

Vi såg exempel på de många små företagarna i miljöbranschen, som centern brukar tala om. Små svartklädda gummor och gubbar med kärror med sopsäckar. De slet drickaburkarna ur händerna på folk innan de han svälja sista slurken.
Vi drog oss bort mot matscenen. En yngling bryggde grönt te på något japanskt sätt. Det hade inte varit kul ens om teet hade varit randigt.

Så äntrade Jonas scenen. Äntligen, skulle Gert Fylking ha ropat. Det var kul att märka god kemi mellan Jonas och Jesper Aspegren.

Inledande obligatoriskt snack om råkor. Jesper hade koll på att ett av våra rum heter Aspegrens kammare, efter en förfader. (Johan Willhelm Aspegren 1812-1815. Varför så kort tid undrar jag.

På scenen hade de skickat upp en halv klass kockelever, som assistenter. (Var var dom i somras när vi behövde dom?) Dessa sattes i tjänst med att steka korv.

Nu visste vi inte om att de skulle vara där, vi trodde att Jonas framträdande skulle bestå i att steka korv. Som tur var hade han smusslat med sig korvstoppningsmaskinen, fjälster och korvsmet.

Nu var kovstoppningen igång. Trevligt munhuggande och professionellt samtal i en mycket trevlig blandning.

Jesper som behärskar sin scen frågade om någon i publiken ville försöka. Mot alla odds anmälde sig en flicka. Kallades upp och flätade korv med den äran.

Korven avsmakades av publiken och Jesper förstås. Stort bifall!

Jonas har nu skaffat sig groupies. Damer i 65-70 års åldern. De nickade sitt nådiga bifall och några kom fram till scenen och bad om receptet.

Vi får se upp på Gästis. Jonas är rena TV-kockämnet, och inget av det han kan har han lärt sig av mig!

3 kommentarer:

 1. Så mycket hå han har den där kocken och inget hårnät är det verkligen tillåtet?

  //Ola

  SvaraRadera
 2. Nu är det så att mat får överhuvudtaget inte beredas i den miljön. Som du kanske lägger märke till har inte heller Jesper Aspegren hårnät, för korvstoppningen var fejk, korvarna kastades. Är du intresserad av livsmedelshygien ska du ge dig ut i gatustånden. Grabbarna som gjorde grillspett skulle behövt hårnät på armarna.

  SvaraRadera
 3. Låter som en fantastisk dag! Suverän reklam för en suverän gästgivargård. Trevligt att stoltheten lyser igenom!

  SvaraRadera