fredag 20 augusti 2010

Nu är det dags att vända strömmen.

Beroende litet på hur man räknar, har Österlen 18 krogar som nämns i White Guide. Blekinge har 8 och Halland 14. De krogar som uppnått denna nivå har åtminstone en mycket bra kock, vilket gör att man kan hålla öppet året om. Som alla vet är Österlen en utpräglad säsongsdestination. Jag har hört siffran 2 miljoner besökare under sommaren. Hos alla oss som är verksamma härute upprepas som ett mantra "Vi måste förlänga säsongen".  Vi har hos oss sett en uppgång av besökare även utanför högsäsong. Jag tror att det är en trend som kommer att fortsätta. Intresset för vällagad mat,  i en genuin miljö, med lokala råvaror,är mycket stort.

Vid sidan av ett ständigt brottande med dålig lönsamhet, marknadsföring och utveckling finns svårigheten att få tag i kompetent personal. I synnerhet gäller detta högsäsong. Begåvningar med ett brinnande intresse drar västerut. Köpenhamn och Malmö suger upp de ungdomar som verkligen vill satsa på kockyrket. Det är fullt förståligt att unga människor lockas av storstaden, ett överflöd av jobb och bättre löner.

På något sätt har vi lyckas få tag i sommarpersonal hittills, med andan i halsen och i sista minuten. Inslagen av tur känns litet för stort för att man ska känna sig lugn. Vad jag kan påminna mig har vi aldrig fått tag i någon kock som är utbildad på Österlen. Kockutbildningen i Simrishamn har ett grundmurat lågt anseende. Jag kan bara konstatera att våra kontakter med utbildningen är obefintliga. De praktikplatser vi kan erbjuda ligger på lördag, söndag och kvällar, och det går inte ihop. Om det måste vara så vet jag inte, ingen har diskuterat det med mig. Ett problem som skolan har, är att mindre än en handfull av dem som utbildas kommer att jobba som kock.

Vad Österlen behöver är en attraktiv vidareutbildning till gourmetkock. Det är inte rocket science att dra igång en 40-veckors KY-utbildning (Kvalificerad Yrkesutbildning). Akademi Båstad har en. Det finns ett otal inom andra yrkesområden. Med alla de bra krogar som finns på Österlen är det inget problem att uppfylla kravet att huvuddelen av utbildningen ska vara arbetsplatsförlagd.

Är det någon som är intresserad av att engagera sig i detta är ni välkomna att höra av er till mig. Endast döda flyter medströms, hörde jag ett citat, som jag gillar.

7 kommentarer:

 1. En restaurang och gourmekock-skola inom ramen för Mathuvudstaden. Självklart! Låt oss samla i hopp rätt personer och sätta igång och planera för detta.
  Lars Ottoson

  SvaraRadera
 2. Goda tankar Staffan. (Sorry!) Undrar bara lite vad som menas med "...inom ramen för Mathuvudstaden."?

  SvaraRadera
 3. Det är en kampanj "Tomelilla den nya mathuvudstaden" (www.mathuvudstaden.se). Personligen kan jag tänka mig andra huvudmän, t ex Matrundan, som är en ekonomisk förening, eller en befintlig utbildningsanordnare, kanske Tomelilla folkhögskola. Det viktiga är att vi får duktiga kockar.

  SvaraRadera
 4. Ah, nu är jag med. Eller snarare inte... "Tomelilla - Matlandet Sveriges huvudstad" till skillnad från "Österlen - Matlandet Sveriges kök" kommer ju bara att väcka känslor som du själv har gett uttryck för: "Mathuvudstaden till Matförorten" För att inte tala om dom stackarna som försöker överleva i "Matbyarna"! Det här blir ju bara fel.

  SvaraRadera
 5. Vi kommer att undersöka möjligheterna att få till stånd en yrkeshögskoleutbildning, och det gör vi med Matrundan som bas. Tomelillainitiativet är ett bra marknadsföringsprojekt, men vi bör få ihop det med Matrundan, annars sker det som brukar hända på Österlen. Konkurrerande projekt och inget händer.

  SvaraRadera
 6. Alla goda krafter måste samverka om vi vill att saker ska hända. Vi är beredda att dra vårt strå till stacken och hoppas på att alla inser att samarbete är bästa sättet att komma framåt. Mathuvudstaden är ett sätt att skapa ett centrum för den goda maten. Och arbetar naturligtvis för att lyfta fram hela regionens kompetens och möjligheter.
  Lars Ottoson, Mathuvudstadsprojektet.

  SvaraRadera
 7. "Alla goda krafter"
  Jo, givet, och Tomelilla har ju faktiskt ett riktigt torg, ett av Österlens finaste. Använd det, det är dags nu. (Till skillnad från Hammenhögs som kommer att behöva 100 år till innan det blir k-märkt. (Q) Om ens då.) Det här är en mycket bra ide. Sätt bara inte dom goda idéerna och goda krafterna i konkurrens. Om det här ska lyckas måste ni få alla att känna att dom är med. Att då välja "Tomelilla" som centrum för... kanske inte var den bästa av tankar. Jag förstår iden och önskar er verkligen lycka till i det här. (Jag skulle verkligen vilja bidra till det här, vet bara inte hur.) Hur löser man Österlens problem att bara leva 3 månader om året. Jag tror att Staffan träffade mitt i prick. Det räcker inte bara med "Bra mat" Österlen måste bli förknippat med Gourmetmat och Gourmetkockar. Läs gärna Frankrike. Där läget inte har någon som helst betydelse. Dit alla måste boka ett bord, 9 månader i förväg, bara för att det är sååå bra. (Det är här man ska äta!) Så, Utbildning, Gourmetkockar. Mat på en annan nivå. Det är inte knyppling, taskiga målningar, värdelös massage, tänka positiv-kurser, må bra seminarier, kruk och kristalltanter som kommer att rädda Österlen. Det är maten!

  SvaraRadera