onsdag 6 januari 2010

Dags för renovering igen.


Åter sprider sig byggdammet över vårt Gästis. Denna gång är det köket som ska få en välbehövlig ansiktslyft. Enkelt uttryckt så är det hela ytskiktet som ska göras nytt. Naturligtvis får det kostsamma konsekvenser på el och vvs, så det är inte en liten investering vi lägger till de tidigare. Detta har varit eftersatt alldeles för länge. Jag gläder mig åt när miljöinspektören kommer på sitt årliga besök. För mitt inre öga kan jag se hur hon förstulet stryker bort en glädjetår ur ögonvrån.

Det är ofattbart hur mycket som packats ned i flyttkartonger, diskbackar och i stort sett alla lediga platser i buffématsalen. Dessutom passade vi på att inventera i samma process. Idrottsföreningens loppis har fått en omfattande donation av utrangerat porslin, glas och diverse. Det går ju inte att spara på allt, även om vi lagt undan "arkivex" av porslin. Fotbollsföreningen har nu en finansiell grund att börja marschen mot div 5, eller var de nu ligger i seriesystemen, damerna ligger högre, vet jag.






Det har blivit ett antal loggor under åren.





















När vi är klara i mars skall vi ha kaklade väggar, nya hyllor, en ny ugn, nymålat, nya armaturer och ett skinande epoxygolv. Detta med golv är värt en liten utläggning. Det ska var slitstarkt utöver det vanliga. Inte för stumt med tanke på kockarnas arbetsmiljö. Halkfritt. Hygieniskt lätstädat. Ha fall. Dessutom vill man att det ska vara snyggt.
Först var vi inne på klinker. Det är snyggt och slitstarkt och kan fås ganska halkfritt. Men hygieniskt? Fogarna måste ju göras rent med tandborste - och den har vi till annat. Nästa tanke var linoleummatta. En modern sådan uppfyller de flesta kriterierna men är knepig att lägga med så mänga prång, som vi har. Dessutom går det hål i den om man tappar en kniv. Så kom då lösningen - Epoxy. Det är oerhört slitstarkt, som representanten sa: Man kan köra truck på det. Det är nu inget vi planerar. Vi har för små utrymmen att köra truck på. Den enda nackdelen är att det är stenhårt, liksom klinker. Moderna skor kompenserar detta, har det sagts oss.

Kakel är upphandlat. För den som renoverar själv, i våra trakter, kan jag rekommendera Flügger i Ystad. De är sakkunninga och har ett bra sortiment. Framförallt är de bra att göra affärer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar