fredag 5 februari 2010

Bröduppror!

Nu står jag inte ut längre. Brödsituationen i svenska butiker är en ren katastrof. Brödfabrikerna förser oss med miserabla tingestar som till det yttre påminner om bröd. Läser du på innehållsförteckningen ökar osäkerheten om vad det är. När du plocker ut en färdigskuren skiva ur plastpåsen är det smakamässiga likriktade armodet totalt.
Nu får det bli ett slut. Om nu inte den älskade "marknaden" kan lösa sin uppgift, får man som god konsument finna ut en bättre lösning. På Ystadsvägen 36 kommer vi att baka vårt eget bröd! Fram med Kithen Aid.
Den första omgången blev inte optimal - medges. Jag har aldrig tidigare använt specialvete med fullkorn. Det huvudsakliga förklaringen är ändå att vi har köpt ny spis. Jag klantade till det och tog en plåt som hörde till den gamla ugnen. Luckan var en aning öppen under gräddning. Förstlingslimporna blev en aning platta och en ockulär besiktning uppenbarar vissa estetiska kvalitetsbrister. Men det smakar bröd!
Att baka eget bröd är som att börja motionera. Målmedevetenhet, uthållighet och stor ansträngning i början, men efterhand ett ökat välbefinnande.

2 kommentarer:

  1. Det skånska butiksbrödet är förvisso inte så jättespännande men för en sörmlänning så är det ett klart lyft om man jämför skåne med sörmland. Där finns typ Skogaholms och Vasa knäckebröd. Men någon gång har vi köpt bröd på lanthandeln i Vitaby (norra Skåne typ). Där finns jättegoda bröd i olika varianter som tydligen ska vara bakade av någon i Östra Vemmerlöv!? Men man kan ju inte hasa sig upp till Vitaby varje vecka.

    SvaraRadera
  2. Brödupproret var 1917 i Haga i Göteborg då var det ett djävla liv. Det var under första världskriget. Men viss är det godare med hembakt och jag gillar ju Guns brön.

    SvaraRadera