onsdag 17 februari 2010

Turen går till Vallby.

Eftersom gästgivarhunden examinerat, grundligt, varenda pinkfläck i Hammenhög var det dags för en utflykt.
Vi samrådde och kom fram till att den grannbyn Vallby var ett utmärkt ställe att förrätta sina behov.

Jag har haft tidigare dispyt med Leif om relationen mellan Hammenhög och Vallby. Låt oss reda ut detta en gång för alla. Vallby är en småort, vilket av SCB definieras som en ort med mellan 50 och 199 invånare. Alltså ungefär en tionddel av Hammenhög, och de har definitivt inget Gästis. Så var det utrett. Däremot finns det en betydande andel delårsboende, alternativt urusla snöskottare, men vid närmare eftertanke är det inget som registreras av av SCB. Däremot noteras det av brevbärare, tidningsbud och grannar med stort kontrollbehov.

Nu finns det en hel del gott att säga om Vallby. Det är en söt liten by med många fina hus. Fram till hösten 2006 hade man, vad som måste varit en av sveriges minsta banker. Med 1,5 anställda och 16 millioner i omsättning, slukades man av i sammanhanget gigantiska Sparbanken Syd. Detta berodde inte på agressiv expansionspolitik från Sparbanken Syd. Bankinspektionen ställde krav på att man skulle ha komplett bankverksamhet, så Vallby Sparbank dagar var räknade. Huset står kvar och förvaltas av en stiftelse och används för olika ändamål. Jag var där när Vallby konsertförening bildades, det bör ha varit hösten 2006. Stina och Andréas Hansson, som är hjärnorna och de drivande i konsertföreningen är sommarboende i Vallby. Föresten tilldelades föreningen 15 000 i kulturbidrag. Grattis!


Det är en präktig kyrka med ungefär 2 stolar per man för bybefolkningen. Den har ett huvudskepp mot altaren och sittplatser både till höger och vänster. Det finns säkert korrekta kyrkoarkitektoniska termer för det, vad vet jag. Jag har varit där på julkonsert två gånger. Då är det fest i Kapernaum! Kyrkan är en sk Herrekyrka, vilket kommer sig av att herrskapet på Glimmingehus använde använde sig av denna helgedom för att få livsmod och syndernas förlåtelse.

Överheten håller sitt grepp om Vallby. I den gamla  vackra prästgården bor kronofogden. Nu är det kanske inte så mycket överhet jämfört Jens Holgersen Ulfstand på Glimmingehus. När han inte driver in skatteskulder och sms-lån får han, som vi andra, skotta snö och renovera badrum.

Nu ger vi av till de kommersiella delarna av byn. Nedanstående bild är tagen på enträgen begäran från Doris.



Ärligt talat är Vallby ingen heldagstur. Men för den morgonpigga, om det råkar vara torsdag, kan man få uppleva fiskbilens besök.
I övrigt kunde jag bara finna en affär och, ingen högoddsare, antikaffär. Nu är det så att det inte finns någon Antikinspektion, annars hade de nog av den kvardröjande julskyltningen, tvingat fra en sammanslagning med Bo Ohlsson.

Nu måste vi avslutningsvis besöka våra bloggkollegor, Ingela och Nisse. Nåja - av bloggen framgår att de prioriterat invändig renovering, bärande av hemvirkad fez samt poserande med knäckebröd. Jag ser dock med tillfredsställelse att de demonterat spikteglet, det blir säkert oerhört fint när det är klart. På sydsidan finns en väldigt fin gård. Men där kunde jag ju inte ta mig in som värsta paparazzin.

2 kommentarer:

  1. Den antikaffären är till salu och har varit ett tag. Den var ganska bra tidigare. Det var väl kul att komma ut till förorten ;-)

    SvaraRadera
  2. Vallby var en gång i tiden större än Hammenhög. Men Vallbyborna ville inte ha järnvägsstation så den lades i Hammenhög. Å vips så växte Hammenhög så att det knakade! Så Vallbyarna var trångsynta redan då! Hammenhögs station låg väl typ vid ICA innan spåret revs upp.

    Synd att ni inte knackade på. Ni hade bjudits på kaffe och säkert lite knäckebröd. Kanske en liten Fes-dans med lite tur. Jo vi köpte Vallbys fulaste hus för ett drygt år sedan. Men vi jobbar på det... Men nu äter vi mest knäckebröd inomhus.

    SvaraRadera