fredag 26 mars 2010

Vem ska man tro på, tro på, tro på...

Vi har verkligen engagerat oss i att försöka navigera i träsket av definierade och odefinierade begrepp som rör sig bland matskribenter och initierade. Krav, närodlat, ekologiskt, rättvisemärkt, terroir, hållbart, miljöneutralt, etiskt, god djurhållning, rödlistat ... Vi vill liksom de flesta i detta land leva upp till detta. Men vi måste också se till, leveransförmåga, kvalitet, logistik, ekonomi och inte minst att det smakar bra.

Det blir inte lättare när marknadsförarna skrupelfritt laddar sina varumärken med de värdeord som gäller för dagen. Ett riktigt dåligt exempel hittar jag här på Österlen. Kiviks Musteri säljer apelsinjuice med fruktkött, tillverkat på extrakt - hm,  från hjärtat av Österlen. Man får tydligen ge sig ut och leta upp apelsinlundarna, det måste vara väldigt vackert. Kanske kommer vi att få Apelsinfesten i Kivik efter Äppelfesten, det talas ju om att förlänga säsongen. Hur fan kan de skriva så, hur dumma tror de att vi är? Vi har hittat en ärligare, lokal producent. Östra Sönnarslövs musteri, egen frukt blir till en underbar äppelmust med fruktkött. De levererar i större förpackningar, vilket är väldigt praktiskt för restauranger och storkök. Det finns också konsumentförpackningar.

Min pragmatiska slutsats är att utvecklingen inte kommit längre än att man måste leva med kompromisser. Vår huvudinriktning är att öka andelen närproducerat, och då menar vi verkligt närproducerat.  Så får man plocka ihop producenter efter hand som man hittar dem. Vi har fått ihop en anständig bukett, och letar ständigt fler. Till exempel är vi nöjda med Walters kaffe, ekologiskt och rättvisemärkt (dock ej närodlat). Kaffe brukar annars betraktas som en miljöbov. Vi köper nu ägg från närsprättande hönor.

Det finns vinprovning, ölprovning, whiskeyprovning, chokladprovning och säkert fler. Jag har funderat över varför det inte finns matprovning, i alla fall har jag inte sett det. Lamm från olika ställen tillagade på samma sätt. Eller samma mat tillagat och kryddat på olika sätt.

3 kommentarer:

  1. Frank Eberhardt28 mars 2010 kl. 18:08

    Nånting att starta med kanske?

    Frank

    SvaraRadera
  2. Etiketten är inte alltid att lita på. Det gäller även restauranger och deras hemsidor.
    Var förra senhösten förbi Toftaholm, för att äta "gastronomi i världsklass". Det var inte i närheten av bra mat. De hade inte ens lyckats koka potatisen rätt. Hade väntat mig råkostsallad (som sig bör en senhöst), men blev serverad isbergsallad, ärter och majs! Blev dessutom hånad av en flaska med "eget kolsyrat vatten". Duktiga på att betalt för vattnet var de också...
    Deras etikett stämde inte alls (få, eller ingen restaurang i Sverige kan leva upp till Världsklass...).
    Nä, rätt och vis märkning av produkterna tack!

    SvaraRadera
  3. Hittade häromdagen cashewnötter som var "tillverkade i Sverige"... Mycket intressant!

    SvaraRadera