Detta året tycker jag att det varit dålig ordning på gåssträcken. För att få litet ordning i min värld i detta avseende, vädjar nu till Nisse i Vallby och andra ornitologer. Jag trodde att gässen övade litet att flyga i sin eleganta v-formation under sensommar och förhöst. Sedan drog de rakt söderut i oktober. Sedan har jag förväntat mig att de ska återkomma i mars-april. Så icke enligt mina amatörmässiga observationer. Jag tycker att de flugit omkring hela året och åt alla möjliga håll.
Nisse - vad gäller?
När vi ändå snackar gås. Flyger alla gäss på samma vis, grågås, vitkindad gås och kanadagås? Har de något samarbete, jag menar om en vitkindad missar sitt sträck kan han då hänga på ett grågåssträck.
En som aldrig frågat förr.
Jo så här funkar det: Ett stort antal gäss övervintrar här i Skåne. De kommer norrifrån och slår sig ner här. De flesta vintrar är det inga problem. Även denna vinter har gått men inte problemfritt för dom. På nätterna ligger de i havet för att inte rävar och annat ska ta dom. På dagarna flyger de upp på åkrarna och försöker hitta föda. En normal skånevinter har dom ganska lätt att hitta mat på höstsådderna. Man kan säga att bönderna själva har bidragit till att vissa arter gäss har ökat tack vare ökad omfattning av höstsådd. Detta har också gjort att fler gäss chansar att försöka stanna i den skånska vintern.
SvaraRaderaAlla gäss flyger ungefär likadant men ett tränat öga kan se skilnader i flockbeteende. Och det händer ofta att enstaka gäss blandar sig in i flockar av helt andra arter. Sen ska de ju helst tillbaka för att hitta en riktig artfrände. Annars blir det konstiga ungar. De arter som dominerar vintertid här på österlen är kanadagås och grågås. Åker man in mot Lund och Vombområdet kan man hitta säd- och bläsgäss. Längs öresund övervintrar vitkindade gäss.
Då är det ordning i gåsvärlden. Tackar.
SvaraRadera